Καβγάδες στη Βουλή για τους μετανάστες

Μέχρι και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει τις «γαλάζιες» αντιδράσεις

Στη σκιά της ηχηρής διαφοροποίησης του Αντώνη Σαμαρά, ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία που δίνει άδεια παραμονής σε παράνομους μετανάστες. Μέχρι και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και στα κόμματα δεξιά της.

Η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω βαρύτατων αλληλοκατηγοριών, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να τσακώνεται με τη… μισή Βουλή, αρχής γενομένης από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την τροπολογία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισλαμοποίησης της χώρας, με τον υπουργό Εργασίας να τον χαρακτηρίζει «δημαγωγό» και «λαϊκιστή της κακιάς ώρας».

«Μην μου κάνετε έλεγχο του παρελθόντος μου, εσείς ο πασόκος. Πουλάει Δεξιά ο πασόκος για να πάρει καμιά ψήφο» ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας: «Εγώ τον πήγα στον Καρατζαφέρη ως πασόκο». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της επίμαχης τροπολογίας κάνοντας λόγο για παρανόηση, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία έχει γίνει από λαϊκιστές, εξαιρώντας τον Αντώνη Σαμαρά και επιμένοντας πως δεν αφορά αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς δεν είναι παρά ένας κρίκος σε πολλούς προηγούμενους, με σκοπό την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. «Χρωστώ ευγνωμοσύνη και σεβασμό στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν έχει αλλάξει αυτό. Και μέσα σε μια οικογένεια υπάρχουν διαφωνίες» υποστήριξε ο υπουργός, αναφορικώς με την έντονη αντίδραση του Μεσσήνιου πολιτικού.

Οξεία υπήρξε η απάντηση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό δημοκόπο. «Ναι, ήμουν πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Εγώ μπορώ να πω ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες. Εσύ είσαι που έχεις όλο το σημιτικό ΠΑΣΟΚ δίπλα σου» κατήγγειλε, απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού.

Μέτωπο και με Ζωή

Ο τελευταίος, πάντως, άνοιξε μέτωπο και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τις αναφορές της για τα push back, καλώντας τη να απαντήσει εάν κατηγορεί ευθέως το Λιμενικό Σώμα για δολοφονίες ανθρώπων, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε επικαλούμενη τη καταδίκη της χώρας για το Φαρμακονήσι.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους διαφωνούντες, με τον Δημήτρη Καιρίδη να υποστηρίζει πως «δεν είναι μαγνήτης η διάταξη και δεν είναι για νεοεισερχόμενους. Αφορά παλαιότερες αφίξεις και κυρίως όχι παράνομους. Ο,τι και να πει το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος», χωρίς να παρεκκλίνει από την πάγια θέση ότι είναι λάθος η έννοια της νομιμοποίησης, καθώς η τροπολογία δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή ιθαγένειας. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη μέση οδό, την οδό της λογικής ανάμεσα στα άκρα, με τους παρισταμένους να διερωτώνται εάν τα άκρα συμπεριλαμβάνουν και τον Αντώνη Σαμαρά.

Για την πειθαρχία

Οσον αφορά πάντως την ομολογουμένως πρωτόγνωρη α λα καρτ κομματική πειθαρχία που επέβαλε η κεντροδεξιά παράταξη, ο Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε το ίδιο στην πολιτική μας διαδρομή, άλλο ένας βουλευτής που έχει κάνει μια τετραετία π.χ. και άλλο ένας που έχει καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Προφανώς έχει μεγαλύτερα περιθώρια».

Πάντως οι εσωκομματικές αντιδράσεις μαίνονται, με τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Στράτο Σιμόπουλο να εκφράζει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του, αφήνοντας αιχμές στην κυβέρνηση για την απουσία διαβούλευσης, αν και επισήμανε πως θα πει το «ναι». «Ελπίζω το άπαξ να μείνει άπαξ. Εχοντας οποιεσδήποτε ενστάσεις θα την ψηφίσω κι εγώ» ανέφερε αρχικώς, για να σημειώσει πως «χρειάζονται 200.000 με 250.000 άνθρωποι για να λυθεί το πρόβλημα. Τι θα κάνουμε, θα προχωρήσουμε έτσι; Παρακινώ την κυβέρνηση να προχωρήσει στις διακρατικές συμφωνίες» είπε.

Η επίμαχη τροπολογία θα ψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία την οποία αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός της Ν.Δ., πάντως, τη ρύθμιση θα υπερψηφίσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ θετικά διάκεινται ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα