Ιανουάριο ο νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ!

Αναφορά Μητσοτάκη ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές, συμπληρώνοντας ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για αναθεώρηση του άρθρου 16

Mία εικόνα για τη χώρα που μόνο αυτός βλέπει, καθώς είναι μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή στην ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

«Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων και να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «επιστέγασμα των προσπαθειών μας ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα εύσημα από διεθνείς οργανισμούς και οικονομικούς αναλυτές. Αυτό το “απίθανο θαύμα” όπως χαρακτηρίστηκε, το πετύχαμε μαζί, πολιτεία και κοινωνία». Μόνο που οι πολίτες που βλέπουν το μηνιαίο εισόδημά τους να τελειώνει μέσα σε 15 μέρες λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας περιμένουν ακόμα ένα «θαύμα» για να βελτιωθεί η δική τους οικονομική κατάσταση, ένα θαύμα που δεν έρχεται γιατί θαύματα δεν γίνονται ούτε τις γιορτινές μέρες!

Στην ίδια ανασκόπηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά (ιδιωτικά επί της ουσίας) πανεπιστήμια, λέγοντας ότι με αυτό ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 16, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν είναι συμβατό απολύτως με το Σύνταγμα της χώρας αλλά θα αποτελέσει τον μοχλό πίεσης για την αλλαγή του σχετικού άρθρου. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή και θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Ιανουάριο. «Το εμβληματικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την παράλληλη υποβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει προτεραιότητά μας, γι’ αυτό και το ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά ώστε να έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και να μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες του με κορυφαία διεθνή ιδρύματα». «Διευκολύνουμε την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευτούν σε κοινωνικές δράσεις (υποτροφίες, σίτιση κ.λπ.) και σε ερευνητικά προγράμματα» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με δηλώσεις του στον Σκάι αποσαφήνισε ότι «το πτυχίο των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αποκλειστικά ως παραρτήματα ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προσφέρει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ισοδύναμα με αυτά του “μητρικού” πανεπιστημίου του εξωτερικού».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα