Ο Ιερώνυμος «σύρθηκε» στη ΔΙΣ!

Αναγκάστηκε να ανακοινώσει έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για τις 23 Ιανουαρίου, μετά τις πιέσεις δεκάδων μητροπολιτών που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους και τον καλούσαν να πάρει επιτέλους θέση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Εκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Ιερά Σύνοδος, ύστερα από τις πιέσεις δεκάδων μητροπολιτών που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Για να δικαιωθεί η λαϊκή ρήση «και ο άγιος φοβέρα θέλει»…

Η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε αυτήν την κίνηση ύστερα από τις δηλώσεις αρχιερέων -αλλά και την κραυγή αγωνίας των πιστών που μετέφερε η «δημοκρατία»- που καλούσαν τον Αρχιεπίσκοπο να πάρει θέση επιτέλους σε αυτό το μείζον θέμα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ετσι, λοιπόν, η Ιεραρχία θα συγκληθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο και το μόνο θέμα που θα συζητήσουν θα είναι «Εκκλησία και “θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου”».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος την Τετάρτη το βράδυ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με σχεδόν το σύνολο των μητροπολιτών, για να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα. Αρκετοί, μάλιστα, ήταν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και τον συμβούλευαν να επισπεύσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας. Σύμφωνα με πηγές από τον εκκλησιαστικό χώρο, υπήρχε αρχικώς η πρόθεση να πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Ιεραρχίας τον επόμενο μήνα, όταν δηλαδή θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο. Οι πιέσεις, όμως, που ασκούσαν (ορθότατα) διάφοροι αρχιερείς οδήγησαν τον προκαθήμενο σε αναδίπλωση.

Aνακοίνωση

Οπως όλα δείχνουν, η Ιεραρχία θα εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα τάσσεται κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως κατά της τεκνοθεσίας, ενώ θα τονιστεί ότι η θέση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη και πάγια και αφορά μόνο τον γάμο μεταξύ ανδρός και γυναικός. Πιθανότατα αυτή η ανακοίνωση θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς. Πέραν όλου αυτού του παρασκηνίου, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία, όπως φαίνεται, οργανώθηκε ένας πραγματικός εμπαιγμός κλήρου και λαού κατόπιν επιθυμίας του πρωθυπουργού. Είναι άγνωστο ποια ανταλλάγματα έλαβε ο κ. Ιερώνυμος, που άλλη μια φορά λειτούργησε με σκοτεινό τρόπο που δεν ταιριάζει σε ορθόδοξο ιεράρχη.

Το κρυφό ραντεβού έγινε την περασμένη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, πριν από τις εργασίες της ΔΙΣ και πριν από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια τηλεόραση. Οπως φαίνεται, είχαν αποφασίσει και οι δύο να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις. Από τη μία η Εκκλησία ολοκλήρωσε τις εργασίες της ΔΙΣ πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη -χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη για τη μυστική συνάντηση- και από την άλλη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κάνει «πίσω» στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το σχέδιο, βέβαια, μάλλον χάλασε από τον καταιγισμό των αντιδράσεων, που ανάγκασαν τον κ. Ιερώνυμο να σταματήσει τις… καθυστερήσεις και το σιωπητήριο που επέβαλε η κυβέρνηση. Η μυστική συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από τις κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν ότι «το ραντεβού πραγματοποιήθηκε με αφορμή επίσημη επιστολή του κ. Ιερωνύμου προς τον κ. Μητσοτάκη από τις 29 Δεκεμβρίου για τη φοιτητική στέγη και την υπογεννητικότητα». Δεν διέψευδαν, βέβαια, ότι συζητήθηκε το θέμα των γκέι γάμων, αλλά υπενθύμιζαν ότι και η κυβέρνηση και η Εκκλησία έχουν διατυπώσει δημοσίως τις θέσεις τους για το ζήτημα σε επίπεδο γενικών αρχών.

Επραξαν μεμονωμένα

Οσα έπρεπε να έχει ήδη κάνει η επίσημη Εκκλησία ευτυχώς έπραξαν αυτό το διάστημα μεμονωμένα κάποιοι αρχιερείς. Αξιος ιδιαίτερου επαίνου είναι ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο οποίος δεν έμεινε μόνο στις δηλώσεις αλλά απέστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή του, με την οποία τους κάλεσε να εξετάσουν καλά το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σας παρακαλώ θερμά, μη δώσετε γη και ύδωρ στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Προσπαθήστε να δώσετε λύσεις σε αρκετά από τα αιτήματά τους, επεκτείνοντας το υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης και αφήστε την οικογένεια ανέπαφη». Παράλληλα, εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον των παιδιών, υπογραμμίζοντας με έμφαση «το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών είναι να μεγαλώνουν και με τα δύο πρότυπα, ήτοι του πατέρα και της μητέρας», ενώ τους καλεί να μεριμνήσουν «να μη δημιουργηθεί κι άλλο ρήγμα στην κοινωνική συνοχή». Τέλος, τους ζητεί να μην αντιμετωπίσουν το ζήτημα της τεκνοθεσίας με κομματικά κριτήρια, αναφέροντάς τους δηκτικά «μιλούμε για ψυχές και όχι για ψήφους».


Ξεκάθαρα κατά των γκέι γάμων ο Κουτσούμπας

Ξεκάθαρη θέση κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών πήρε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Ολομέλειας, υποστηρίζοντας πως σημαίνει «από χέρι κατάργηση της μητρότητας και της πατρότητας» και οδηγεί, όπως είπε, σε «Γονέα Ενα, Δύο, Τρία και βάλε».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ ανοίγει επισήμως τα χαρτιά του αναφορικά με το νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των κοινοβουλευτικών πυλών, με τον γενικό γραμματέα να σημειώνει πως «αυτό σημαίνει ο πολιτικός γάμος ομοφύλων, έτσι ήταν και έτσι είναι, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το διαχωρίσουν».

Εμφανίστηκε μάλιστα εξαιρετικά αιχμηρός προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, καταγγέλλοντας πως «οδηγούμαστε σε εμπόριο και παραγγελία παιδιών, όπως υπονόησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ πρόσθεσε πως σε χώρες του εξωτερικού η παρένθετη κύηση έχει εξελιχθεί σε μπίζνα εκατομμυρίων. «Αυτό δεν είναι πρόοδος, αλλά βαρβαρότητα και σκοταδισμός» τόνισε, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα καταψήφισης του νομοσχεδίου από την πλευρά του Περισσού.


Νατσιός: «Αντιχριστιανικό», «μιαρό» και «επαίσχυντο» το νομοσχέδιο

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών «αντιχριστιανικό», «μιαρό» και «επαίσχυντο». «Η κυβέρνηση θέλει να μαγαρίσει τον ιερό δεσμό της οικογένειας, το νομοσχέδιο παραβαίνει τον νόμο του Ευαγγελίου» ανέφερε από βήματος της Ολομέλειας ο Δημήτρης Νατσιός, εξηγώντας πως η ΝΙΚΗ δεν αντιμάχεται όσους παρεκκλίνουν σεξουαλικά και δεν διακατέχεται από αποστροφή ή μίσος, αλλά απορρίπτει την παρέκκλισή τους, καθώς είναι μια επιλογή με μόνο σκοπό την ηδονή και κατά την Εκκλησία αποτελεί «αμαρτία», όπως ανέφερε.

Προσδοκία για δυναμική παρέμβαση

Ο Δημήτρης Νατσιός αναφέρθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας πως το κόμμα του προσδοκά σε δυναμική παρέμβασή της εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή τις ερχόμενες εβδομάδες. «Πώς θα ξαναμπείτε στους ναούς εάν επιδείξετε μια τέτοια ανίερη ενδοτικότητα; Πώς θα παραστείτε σε έναν θρησκευτικό γάμο, σε μια τελετή, σε μια δοξολογία, εάν έχετε ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο;» ρώτησε μάλιστα τους παριστάμενους βουλευτές, καλώντας τους να μην ψηφίζουν αντίχριστα νομοσχέδια, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και οι πνευματικοί νόμοι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Νατσιός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες ότι ο γέροντας Ιουστίνος στο Φρέαρ του Ιακώβ εκβιάζεται από αλλόθρησκους αλλά και από εποίκους στη Σαμάρεια, προειδοποιώντας πως κινδυνεύουν Ελληνες ορθόδοξοι μοναχοί και η Νέα Δημοκρατία ασχολείται με γάμους των ομοφύλων, αντί να προστατεύσει τους μοναχούς των Αγίων Τόπων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα