Ερντογάν: Αρχισε πάλι τις πολεμικές ιαχές!

Πήρε όσα ήθελε, επέστρεψε στην εμπρηστική ρητορική και, αφού θυμήθηκε την Καταστροφή της Σμύρνης, εκτόξευσε νέες απειλές

Δεν πρόλαβε καλά καλά να πάρει την έγκριση για τα F16 από τους Αμερικανούς η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην εμπρηστική ρητορική, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπό του, τώρα που πήρε όσα ήθελε, και γράφοντας στα παλιά του παπούτσια την περιβόητη Διακήρυξη των Αθηνών.

Με νέες άμεσες απειλές εις βάρος της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε την Καταστροφή της Σμύρνης, λέγοντας πως «ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας και ρίχνοντάς τον στη θάλασσα από τη Σμύρνη. Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη είναι τα εδάφη όπου φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξής τους», όπως ισχυρίστηκε.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις -οι οποίες έγιναν στο περιθώριο ομιλίας μόλις λίγες ώρες μετά την επιστολή έγκρισης για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία- έρχονται ως απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό πως η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών F-16 έφερε αρχικώς πολλά χαμόγελα στη γειτονική χώρα, τα οποία ωστόσο διαδέχτηκε η νευρικότητα λόγω της ταυτόχρονης πώλησης στην Ελλάδα των F-35.

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός της σιωπηρής στάσης που κρατά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έναντι της νέας σαφούς τουρκικής πρόκλησης. Μέχρι χθες το βράδυ καμία ανακοίνωση ή διαρροή δεν υπήρχε από το ΥΠΕΞ, ίσως για να μη χαλάσει το… καλό κλίμα με την Αγκυρα, που επιβεβαίωσαν και οι υποκλίσεις του κ. Γεραπετρίτη. Την απάντηση στην υπόκλιση πάντως του την έδωσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν.

Με φόντο τις δηλώσεις Ερντογάν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση. O ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως οι δηλώσεις Ερντογάν «επιβεβαιώνουν πόσο λάθος είναι να επαναπαύεται ο κ. Μητσοτάκης στη Διακήρυξη των Αθηνών». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει εγκαίρως προειδοποιήσει ότι, αν δεν προωθηθεί συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τη δέσμευση της Τουρκίας σε διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των αρχών καλής γειτονίας, η Τουρκία θα επανέλθει στην ένταση και στις προκλήσεις αφού προηγουμένως έχει εξασφαλίσει αυτά που ζητά» αναφέρει. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πως «οι προκλητικές χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που έρχονται σε συνέχεια της επιτυχίας του στο ανατολίτικο παζάρι σχετικά με τα F-16, είναι αποκαλυπτικές των προθέσεών του».

Την ίδια ώρα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίστηκε άκρως επικριτική και τόνισε πως «ο Ερντογάν, λίγο μετά το πράσινο φως για την απόκτηση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων, το οποίο δόθηκε με την “υπογραφή” της Ν.Δ., “πανηγύρισε” για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ιωνίας και προανήγγειλε συνέχισή της. Με στόχο αυτή τη φορά τα νησιά του Αιγαίου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα