Νέες προκλήσεις από τον Φιντάν!

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επανέφερε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και του ελληνικού εναέριου χώρου

Τα όρια της εθνικής αφέλειας σε μια εποχή ιδιαίτερα περίεργη για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αγγίζει πλέον ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Αθήνα τις προκλήσεις της Αγκυρας.

Με απόφαση προφανώς του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και του Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών αν μπορούσαν χθες δεν θα απαντούσαν καν στην πρόκληση του Χακάν Φιντάν, ο οποίος επανέφερε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και του ελληνικού εναέριου χώρου. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.

Ποια είναι αυτά τα «χρόνια προβλήματα»; Αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τον εξοπλισμό τους, τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα», για τα οποία, όπως είπε, οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπισή τους, με «νέα αντίληψη».
Η απάντηση στον Χακάν Φιντάν δεν ήρθε από επίσημα χείλη ούτε φυσικά από τον Ελληνα ομόλογό του, αλλά από… κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι έβγαλαν την υποχρέωση με μια ιδιαιτέρως χλιαρή ανακοίνωση.

«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τα σχόλιά του για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκύρας.

«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές θέσεις μας. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Αυτό που φαίνεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού είναι πως η Διακήρυξη της Αθήνας δέσμευσε την Αθήνα, αλλά άφησε την Τουρκία να αλωνίζει, αφού πρώτα πήρε ό,τι ήθελε από τη Δύση, παριστάνοντας το καλό παιδί και τον αξιόπιστο σύμμαχο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα