Διευκρινίσεις Πιερρακάκη για τον «κόφτη» εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ

Αναγκαίες διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων, που αναρτήθηκε χθες προς διαβούλευση, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η ειδική ελάχιστη βάση εισαγωγής.

«Εχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο, τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός. Αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος στα μη κρατικά ΑΕΙ» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Κάποιος που μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Θα υπάρχει γενικός κόφτης, δηλαδή». Για τα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων ΑΕΙ δήλωσε πως «είναι δωρεάν και θα μείνουν δωρεάν».

Ο υπουργός τόνισε ακόμα, αναφερόμενος στα ιδιωτικά κολέγια, ότι «έχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες, επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Μια σημαντική παράμετρο έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Οδυσσέας Ζώρας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα τα κολέγια να μετατραπούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια «αν φτάσουν να πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν», τονίζοντας πως θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας προσδιόρισε στα τέλη του έτους, «ίσως και λίγο νωρίτερα», τις πρώτες εγκρίσεις αδειοδότησης λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, με τις πιστοποιήσεις να δίνονται την άνοιξη του 2025, «έτσι ώστε να ξεκινήσει η «διαφήμιση» προς τους ενδιαφερόμενος φοιτητές».

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θεωρεί ότι θα απευθύνονται σε πρωτοετείς: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πανεπιστήμιο με όλα του τα έτη σπουδών ανοιχτά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα