Εστειλαν ακταιωρό στα Ιμια!

Η Τουρκία, αφού κατάφερε να «υπνωτίσει» την ελληνική κυβέρνηση και φυσικά να πάρει από τις ΗΠΑ τον πολυπόθητο στόχο των F-16, επέστρεψε στον γνώριμο δρόμο των προκλήσεων

Αποφασισμένη να επιστρέψει στον δρόμο των προκλήσεων είναι η Αγκυρα, αφότου κατάφερε να «ξεγελάσει» τη διεθνή κοινότητα, να «υπνωτίσει» την ελληνική κυβέρνηση και, φυσικά, να πάρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον πολυπόθητο στόχο της αναβάθμισης των υπαρχόντων F-16 αλλά και της απόκτησης νέων μαχητικών. Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών αποτελεί ήδη κουρελόχαρτο από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία έχει επιστρέψει για τα καλά στη λογική του «στραγγαλισμού» της Αθήνας, των απαιτήσεων εις βάρος της χώρας αλλά και των εντάσεων στα νερά του Αιγαίου, με την επαναφορά της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τελευταίο συμβάν σε αυτήν τη μεγάλη λίστα των προκλήσεων, που έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία περίοδο, είναι η είσοδος τουρκικής ακταιωρού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων. Το συμβάν έλαβε χώρα το Σάββατο, όταν η τουρκική ακταιωρός μπήκε στα χωρικά ύδατα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Λιμενικού, που έστειλε στην περιοχή πλωτό μέσο. Το συμβάν έληξε άμεσα, καθώς στη θέα του ελληνικού πλοίου η ακταιωρός αποχώρησε και επέστρεψε στις μικρασιατικές ακτές.

Νωρίτερα είχαμε αντίστοιχο περιστατικό και στην Κω. Ωστόσο εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε την οριογραμμή, αλλά τελικά δεν μπήκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η αυξημένη κινητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο έχει αρχίσει να προβληματίζει ιδιαίτερα ακόμα και τους πλέον καλοπροαίρετους προς την Αγκυρα, καθώς καθίσταται εμφανές διά γυμνού οφθαλμού πως η Αγκυρα μετά τη ρελάνς που έκανε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστρέφει δυναμικά, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που έχει στην περιοχή.

Η χθεσινή μάλιστα δραστηριότητα ήρθε λίγες ημέρες μετά τους νέους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, ότι drone των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατέγραψε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού να πραγματοποιεί επαναπροώθηση σκάφους με ξεριζωμένους ανατολικά της Χίου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε θέσει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Για την εντεινόμενη, μάλιστα, τουρκική επιθετικότητα παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο ίδιος σε δημόσια ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX με την οποία γίνεται λόγος περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ιμια συνιστούν προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης της τουρκικής πλευράς», ενώ προσθέτει ότι «αντί η κυβέρνηση να επαναπαύεται και να θριαμβολογεί για την επίτευξη θετικού κλίματος στις σχέσεις μας, οφείλει να δώσει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη Διακήρυξη των Αθηνών». «Καλούμε την κυβέρνηση να παράσχει άμεσα ενημέρωση στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραβίαση των χωρικών υδάτων της χώρας από την Τουρκία συνεχίζεται αμείωτη, παρά την ύφεση στις παραβιάσεις – υπερπτήσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 2023 είχαμε 1.642 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα