Αγρότες: Όπισθεν από Χρυσοχοΐδη για τα τρακτέρ

Είπε «ναι», παρά την αρχική απόφαση να τους απαγορεύσει να κάνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα βαριά οχήματα

Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, παρά την αρχική απόφαση να απαγορεύσει στους αγρότες να κάνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, χθες είπε «ναι» στην κάθοδό τους με τα τρακτέρ. Ηταν μια αναγκαστική αναδίπλωση, αφού η κυβέρνηση βρέθηκε σε αδιέξοδο μπροστά στο ενδεχόμενο να προκληθούν σοβαρά επεισόδια και μεγάλα μπλόκα στην εθνική οδό, μετά την αποφασιστική στάση των αγροτών, που είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα έτσι κι αλλιώς.

Τι αποφασίστηκε

Ετσι, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εκτίμηση της κατάστασης, δόθηκε τελικά το «πράσινο φως» με ορισμένες προϋποθέσεις εν όψει του αγροτικού συλλαλητηρίου της Τρίτης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε: πρώτον, να υπάρχει συνοδεία περιπολικών από τα μπλόκα προς την Αθήνα και αντίστροφα. Δεύτερον, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Τρίτον, θα βρίσκονται σε οριοθετημένο χώρο στο Σύνταγμα.

Για την αναδίπλωση του αρμόδιου υπουργού είχε προϊδεάσει με συνέντευξή του το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε πως «κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών». Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει ακόμα ότι οι τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών, αν συνδυαστούν με τις προηγούμενες και όλη την πολιτική της κυβέρνησης αυτήν την τετραετία και λίγο περισσότερο για τον πρωτογενή τομέα, απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών. Για το ενδεχόμενο να δοθεί κάτι επιπλέον μετά τον Σεπτέμβριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στη συζήτηση του επόμενου Προϋπολογισμού έχει ήδη δεσμευτεί ο πρωθυπουργός για έναν μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Συνάντηση

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρχικά είχε απαντήσει αρνητικά στην κάθοδο των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ είχε συναινέσει σε κάθοδο με Ι.Χ. και λεωφορεία. Η αρνητική απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε δοθεί στη συνάντηση που είχε με αγρότες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αυριανή πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα. Η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα είχε αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, χθες Πέμπτη. Μετά την αρχική άρνηση του υπουργού, ο εκπρόσωπος των αγροτών Ρίζος Μαρούδας είχε πει πως «πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έγιναν αντίστοιχες κινητοποιήσεις, το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας».


Μητσοτάκης: Συνεχίζει τον εμπαιγμό με αερολογίες

Ακόμη μία φορά ο Κ. Μητσοτάκης έκοψε κάθε γέφυρα συνεννόησης με τους αγρότες, αρνούμενος να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, με πρόσχημα τις δημοσιονομικές αντοχές του Προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου συνέχισε πάλι την τακτική του μαστιγίου και του καρότου, με τη φράση που μοιάζει με ειρωνεία «είμαστε δίπλα σας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας».

«Η επιβράβευση και η στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών, που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα, από το χωράφι έως το ράφι, αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας ουσιαστικά πρώτη φορά εν αμφιβόλω αν όλοι οι αγρότες που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις είναι πραγματικοί αγρότες!

«Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.


Επίδομα και για τις αγρότισσες μητέρες που έχουν ένα ή δύο παιδιά

Τη χορήγηση του επιδόματος που λαμβάνουν οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες αγρότισσες και όσες έχουν ένα ή δύο παιδιά προανήγγειλε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

«Επειδή χειριζόμαστε τον λογαριασμό αγροτικής εστίας, σκοπεύουμε πάρα πολύ σύντομα στο επίδομα που δίνουμε στην τρίτεκνη και την πολύτεκνη μητέρα να προσθέσουμε και την αγρότισσα που έχει το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Είναι μια παρέμβαση που θα φτάσει στο σύνολο των 2.000.000 ευρώ και θα το κάνουμε από τον Απρίλιο και μετά. Δεν συνδέεται καθόλου με τις διαμαρτυρίες, αλλά έχει να κάνει με την ενίσχυση της αγροτικής οικογένειας» ανέφερε η υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα