Πρόσω ολοταχώς η φρεγάτα «Υδρα» για την Ερυθρά

Το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Μητσοτάκη έλαβε χθες την τελική απόφαση για την υποστήριξη της ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Τη φρεγάτα «Υδρα» F-452, τύπου MEKO-200HN, που σύντομα πρόκειται να αποπλεύσει με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν, επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Της επίσκεψης είχε προηγηθεί η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε την τελική απόφαση για την υποστήριξη της ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και παρουσία των αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημήτριου Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ και αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, ενημερώθηκε από τον αντιπλοίαρχο Χρήστο Δρούγκα ΠΝ, κυβερνήτη της «Υδρας», για την αποστολή της.

«Σημαντικοί κίνδυνοι»

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον κυβερνήτη και στο πλήρωμα της φρεγάτας, επεσήμανε ότι η συμμετοχή της φρεγάτας στην επιχείρηση «που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα» και αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ιστορία της, δεν αποτελεί μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά σε συνδυασμό με την ανάληψη της διοίκησης του Επιχειρησιακού Στρατηγείου από την Ελλάδα με Ελληνα διοικητή «εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα». Αναγνώρισε δε «ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους» αλλά, όπως εξήγησε, «το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις».

«Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, όπως επίσης και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Συμπλήρωσε δε ότι οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων από ομάδες ενόπλων, πυραύλους και drones αποτελούν απειλή κατά της παγκόσμιας αλλά και κατά της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε δε ότι «η μείωση της κίνησης εμπορευμάτων στον Πειραιά ανέρχεται σε 40% και αυτό έχει πολύ βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία», συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής αύξησης του κόστους των προϊόντων εξαιτίας της αύξησης του μεταφορικού κόστους μετά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ευχήθηκε «καλούς πλόες και καλή επιστροφή» στο πλήρωμα και γνωστοποίησε την πρόθεσή του για επιτόπια επίσκεψή του στην περιοχή ανάπτυξης της φρεγάτας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα