«Απαράδεκτη» και «απολύτως καταδικαστέα» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών την συμπεριφορά του Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας προς τους Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στο στολίσκο «Global Sumud Flotilla». Η αντίδραση που για πρώτη φορά εκ μέρους της Ελλάδας είναι σε τόσο έντονο ύφος προκλήθηκε από το βίντεο που εμφάνισε τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας του ΙΣραήλ να χλευάζει τους ακτιβιστές. Ο ακροδεξιός υπουργός κινούνταν ανάμεσά τους ενόσω εκείνοι ήσαν δεμένοι και γονατιστοί και τους έλεγε “Καλωσορίσατε στο Ισραήλ”.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας με εντολή του Υπ.Εξ. Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ ζητείται από τις ισραηλινές αρχές να προβούν σε ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών και την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών .
Ειδικότερα το Υπ.Εξ. επισημαίνει:
Η συμπεριφορά του Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, η οποία στρεφόταν κατά των πολιτών που συμμετείχαν στον στολίσκο «Global Sumud Flotilla» είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας, αναφορικά με το περιστατικό. Απαιτούμε πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προβούν σε ταχεία διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και σε άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών”.