Ενιαίος φόρος για ενιαίο πετρέλαιο!

Μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση των καταναλωτών από την εξίσωση με το πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο πρότειναν χθες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Η μερική εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών θα επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά, χωρίς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο υποστηρίζουν οι φορείς της αγοράς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοικήσεις των δύο διυλιστηρίων των εταιριών εμπορίας προτάθηκε, με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ, μία άλλη λύση.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, με παράλληλη διατήρηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης στα 412 ευρώ. Στην αγορά θεωρούν ότι η διαφορά θα επιτρέψει τη συνέχιση του λαθρεμπορίου και αντιπροτείνουν την εξίσωση του ειδικού φόρου στα δύο πετρέλαια στα 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και τη διάθεση ενός και μόνο τύπου πετρελαίου και για τις δύο χρήσεις.

Η πρόταση προβλέπει τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο και εξίσωση του φόρου με το θέρμανσης, που θα αυξηθεί στο 1,4 – 1,5 ευρώ το λίτρο, από περίπου ένα ευρώ σήμερα. Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση τα έσοδα του Δημοσίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 508.000.000 ετησίως, δηλαδή λιγότερο απ’ ό,τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Ομως, θα έχει πρόσθετα έσοδα από περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Οϊλ Ι. Κοσμαδάκης είπε χθες ότι η θυσία που θα υποστούν τα νοικοκυριά από την εξίσωση των φόρων θα είναι τεράστια σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Ο πρόεδρος του συνδέσμου των εταιριών πετρελαιοειδών Γ. Ψυχογιός είπε ότι το 20% του πετρελαίου κίνησης είναι νοθευμένο και από την καταδολίευση των αντλιών καυσίμων οι καταναλωτές επιβαρύνονται με 6-12 ευρωλεπτά ανά λίτρο. Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) Γ. Κωστόπουλος θεωρεί πως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη του λαθρεμπορίου «επειδή είναι πολλά τα λεφτά».

Στη χθεσινή συνέντευξη αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι τα μισά ειδικά οχήματα της υπηρεσίας ελέγχου στην αγορά πετρελαιοειδών (ΚΕΔΑΚ) με τις συσκευές ελέγχου δεν κινούνται λόγω έλλειψης καυσίμων! Επιπλέον, επειδή δεν διαθέτουν πιστοποίηση είναι αναγκασμένα να στέλνουν τα δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους στο οποίο καταγράφονται καθυστερήσεις μέχρι και ένα εξάμηνο!

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις