«Ο κύριος Φυσιολογικός έχει τώρα την ευκαιρία του να λάμψει». Αυτός είναι ένας από τους εκατοντάδες χαρακτηρισμούς που απέδωσαν οι αναλυτές στον νέο ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων, τον Φρανσουά Ολάντ, τον σοσιαλιστή που έζησε επί χρόνια στη σκιά της μετριοπάθειας και των χαμηλών τόνων για να επιβεβαιώσει τελικά ότι σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν αρκεί μόνο το χάρισμα. Ο Ολάντ, ο οποίος έλαβε το 51,62% των ψήφων, έναντι 48,38% του Νικολά Σαρκοζί, θα ορκιστεί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στις 15 Μαΐου. Κι ενώ οι πρόεδροι παγκοσμίως έχουν συνήθως το προνόμιο να απολαμβάνουν μια άτυπη περίοδο χάριτος, 100 ημερών, για τον Ολάντ είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει. Με την κρίση στην ευρωζώνη να χτυπά κόκκινο και τις εξελίξεις στην Ελλάδα να στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας γνωρίζει ότι από τη στάση του θα εξαρτηθεί ενδεχομένως η επόμενη μέρα στην ευρωζώνη. Αν και ποτέ δεν τάχθηκε εναντίον των δημοσιονομικών κανόνων, έχει ζητήσει επιτακτικά αλλαγές στο νέο σύμφωνο, που θα ανοίγουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη.
Σαράντα πέντε ημέρες. Αυτό είναι το περιθώριο για τον Φρανσουά Ολάντ κατά τον «Guardian». Οπως είπε και ο ίδιος λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, «τώρα αρχίζουν τα προβλήματα». Ο πολιτικός που μόλις πέρυσι ήταν «καμμένο χαρτί» για τον Σαρκοζί αναδεικνύεται σε «σωτήρα» της Ευρώπης. Τουλάχιστον σε αυτό προσδοκά ο ευρωπαϊκός Νότος. Και στο εσωτερικό της Γαλλίας οι προσδοκίες είναι υψηλές. Στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ είπε στον «Guardian» ότι ο Ολάντ έχει θέσει στόχο 45 ημερών για να θέσει τα θεμέλια μιας νέας συμφωνίας στην Ευρώπη, την οποία θα μπορέσει να «πουλήσει» ως επιτυχία πρωτίστως στους Γάλλους. Ο Ολάντ δεν καλείται να πείσει μόνο τους δικούς του ψηφοφόρους, αλλά και το περίπου άλλο μισό του εκλογικού σώματος που ψήφισε Σαρκοζί, καθώς και τους πιστούς οπαδούς της Μαρίν Λεπέν.
Καταρχάς όμως θα πρέπει να ασχοληθεί με τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, που θα οδηγήσει στη μάχη των βουλευτικών εκλογών στις 10 και τις 17 Ιουνίου. Μετά την ορκωμοσία του θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ αλλά και με τους ηγέτες της Ομάδας των 8 και του ΝΑΤΟ σε δύο εβδομάδες. Θα προηγηθεί η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Το πρώτο στοίχημα, που σε μεγάλο βαθμό είναι και παιχνίδι εντυπώσεων, είναι ο δίαυλος επικοινωνίας που θα ανοίξει με τη σιδηρά κυρία του Βερολίνου. Οχι τυχαία, αυτό τόνιζαν χθες όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με το «Spiegel» να γράφει ότι ο Ολάντ έχει ελάχιστο χρόνο για να μετατραπεί από υποψήφιος σε ολοκληρωμένο πρόεδρο και να τα «βρει» με τη Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι θα υποδεχθεί με «ανοιχτές αγκάλες» τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συνεργαστούν στενά, εποικοδομητικά και εντατικά, όλοι όμως γνωρίζουν ότι το παζάρι για την ανάπτυξη θα είναι σκληρό. Η Μέρκελ επαναλαμβάνει ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση, όμως ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της Γκίντο Βεστερβέλε επιμένει ότι «οφείλουμε τώρα να επεξεργαστούμε ένα σύμφωνο ανάπτυξης για περισσότερη ανταγωνιστικότητα». Πρώτη αντίδραση και από τις αγορές: Το γαλλικό δημόσιο χθες κατάφερε να συγκεντρώσει 7,982 δισ. ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο, κατά τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων. Στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων το σπρεντ των 10ετών γαλλικών ομολόγων έπεσε στο 2,79%, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου επταμήνου.


