Ιδια συνταγή, ίδια μέτρα, ίδια αποτυχία. Η τιμωρία των «άτακτων» μαθητών της ευρωζώνης δεν έχει αποτέλεσμα και δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πειραματόζωο αυτής της συνταγής. Στην Πορτογαλία τα μέτρα της σκληρής λιτότητας αποτυγχάνουν να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται σημαντικά και ήδη πολλοί προβλέπουν ότι αυτό θα λειτουργήσει σαν φαύλος κύκλος, οδηγώντας την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας ή στην αναθεώρηση του στόχου για μείωση φέτος του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Και τα δύο ενδεχόμενα εξετάζονται σοβαρά, όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας στο πρακτορείο LUSA. Κι αυτό, ενώ την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα ξεκινά τη νέα τρίμηνη αξιολόγηση για την εφαρμογή του προγράμματος που εκτιμάται ότι φέτος θα οδηγήσει σε ύφεση 3%, ενώ η ανεργία ίπταται στο 15%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, την ώρα που η κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση 2,6%. Σύμφωνα με «επίσημη πηγή του υπουργείου Οικονομικών», που μίλησε στο πρακτορείο, η διαφορά αυτή δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί πλήρως έως τα τέλη του έτους και η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ή να εξασφαλίσει από τους διεθνείς πιστωτές μία χαλάρωση των φετινών της στόχων για τον προϋπολογισμό. Σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου 78 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011 με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.
Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ «έχασε τη μάχη», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα «Diário Económico», τονίζοντας ότι δεν μπόρεσε «να προβλέψει την επίπτωση που θα είχε η ύφεση στα δημόσια έσοδα».
«Τα στοιχεία αυτά προετοιμάζουν τους κρατικούς και διεθνείς ειδήμονες για μία μεγαλύτερη χαλάρωση του σχεδίου δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης» της Πορτογαλίας, τονίζει από την πλευρά του ο οικονομολόγος Πάουλου Μοουράου του πανεπιστημίου του Μίνιου.
Διαδοχικές συναντήσεις των ισχυρών
Σε ένα αεροπλάνο βρίσκονται οι ισχυροί της ευρωζώνης που συναντώνται και συζητούν, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι σε θέση να λάβουν οριστικές πολιτικές αποφάσεις. Οπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στις 4 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη για συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στη βίλα Μαντάμα, εκεί όπου είχε διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου η μίνι σύνοδος Ιταλίας – Γαλλίας – Γερμανίας – Ισπανίας. Ο Ολάντ έχει ήδη συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα μεταβεί στη Μαδρίτη. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα επισκεφτεί στις 6 Σεπτεμβρίου το Βερολίνο και στις 20 Σεπτεμβρίου τη Ρώμη. Συνάντηση με τη Μέρκελ θα έχει και ο Μάριο Μόντι.


