Ακόμα πιο δύσκολη βλέπει την κατάσταση της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο ένας στους δύο Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα ευρήματα του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ενώ μεγάλη αύξηση σε σχέση με μόλις πριν από έναν μήνα παρουσιάζει ο αριθμός όσων σχεδιάζουν απολύσεις. Παράλληλα, μηδενική είναι πλέον η πρόθεση προσλήψεων.
Αυτή η ραγδαία επιδείνωση ενδέχεται να συνδέεται με την αβεβαιότητα που επικράτησε πριν από τη λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, όπως εκτιμά η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview που καταρτίζει τον δείκτη.
Αναλυτικά, τον Νοέμβριο του 2012 ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -47 έναντι -35 τον Οκτώβριο. Μόλις 7% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών έκρινε τον Νοέμβριο ότι η κατάσταση της επιχείρησής του είναι καλή, έναντι ποσοστού 12% τον Οκτώβριο του 2012. Αμετάβλητο στο 30% παρέμεινε το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ στο 63% έναντι 58% τον Οκτώβριο έφτασε το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι είναι κακή.
Για το επόμενο εξάμηνο το 50% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη η κατάστασή τους σε σχέση με 40% τον Οκτώβριο. Στασιμότητα προβλέπει το 37% (44% τον Οκτώβριο) και βελτίωση το 13% έναντι 16% τον προηγούμενο μήνα.
Πολύ αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, φτάνοντας στο 30% έναντι 18% τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, στο 0% βρέθηκε τον Νοέμβριο έναντι 2% τον Οκτώβριο η πρόθεση για προσλήψεις. Πάντως, το 70% των ερωτηθέντων τον Νοέμβριο έναντι αντίστοιχου ποσοστού 66% τον προηγούμενο μήνα επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

