Υποθέσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή ανοίγει και πάλι η Εφορία, που σχεδιάζει να ελέγξει επιχειρηματίες οι οποίοι έλαβαν το φορολογικό πιστοποιητικό από τους ιδιώτες ελεγκτές, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο έλεγχος δεν εντόπισε ή δεν ανέδειξε όλες τις παραβάσεις των επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα επιλεγούν οι επιχειρήσεις:
α) των οποίων η διαχειριστική περίοδος έληξε από 01.12.2011 έως και 31.03.2012 και
β) των οποίων η διαχειριστική περίοδος, ενώ είχε λήξει έως και τις 30.11.2011, η υποβολή του ετήσιου πιστοποιητικού πραγματοποιήθηκε εκπρόθεσμα στη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.
Η υπαγωγή των υποθέσεων στο δείγμα θα γίνει με βάση κατάταξη που θα προκύψει από μοριοδότηση.
Να σημειωθεί ότι με την ισχύουσα νομοθεσία υποχρέωση έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού έχουν όσες επιχειρήσεις πληρούν τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-τζίρο άνω των 5.000.000 ευρώ,
-ενεργητικό άνω των 2.500.000 ευρώ,
-προσωπικό άνω των 50 ατόμων.
Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για όσους δεν προχωρήσουν στην έκδοση πιστοποιητικού, καθώς ανέρχονται από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Το ύψος του προστίμου καθορίζεται ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο.
Τα γραφεία που διενεργούν τους ελέγχους σε επιχειρήσεις καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και υποχρεούνται στην έκδοση ετήσιας έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης. Φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό αυτό.
Εάν εκδοθεί πιστοποιητικό με επιφύλαξη, τότε η αρμόδια Εφορία διενεργεί προσωρινό έλεγχο στην επιχείρηση και, εάν διαπιστωθούν στοιχεία ή ενδείξεις για σοβαρές παραβάσεις, τότε ο έφορος προχωρά στη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου.
Υπενθυμίζεται ότι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εφοριακών έκαναν λόγο για καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αμοιβές που ζητάνε οι ιδιώτες ελεγκτές από επιχειρήσεις για να τους ελέγξουν φορολογικά και να τους εκδώσουν τα λεγόμενα «φορολογικά πιστοποιητικά» φτάνουν ως και τα 35.000 ευρώ.
Στέλιος Κράλογλου

