«Είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι οι άνθρωποι που ασκούν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης αγνοούν την πραγματικότητα της αγοράς. Αγνοούν δηλαδή το γεγονός ότι τα χρήματα που ζητούν από τους ιδιοκτήτες δεν υπάρχουν. Φαίνεται ότι μερικοί κυβερνώντες εξακολουθούν να θεωρούν πρωταρχικό ιδεολογικό τους καθήκον τη φορολογική εξόντωση των ιδιοκτητών ακινήτων».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει μία από τις όψεις της κρίσης στα ακίνητα ο Αλέξανδρος Βασιλείου, πολιτικός μηχανικός και εκτιμητής της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος, μαζί με πολλούς άλλους επαγγελματίες της κτηματαγοράς, συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής στη Θεσσαλονίκη, όπου εξετάστηκε η πορεία της κτηματαγοράς στα βόρεια μέρη της χώρας.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται κατά το 2012 πτώση των τιμών στην κατηγορία των διαμερισμάτων από 7% έως 18% σε σχέση με το 2011. Από την αρχή της κρίσης η πτώση είναι άνω του 30%. Συνολικά στη Μακεδονία η πτώση των τιμών στις κατοικίες το 2012 έναντι του 2011 κινήθηκε μεταξύ 15% και 20%, ανάλογα με την πόλη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Μικρότερη μείωση καταγράφεται στην Ηπειρο, όπου πέρυσι η πτώση των τιμών ήταν από 3%-12% σε σχέση με το 2011. Από την αρχή της κρίσης η πτώση είναι άνω του 20%, ανάλογα με την πόλη, ενώ στα Ιωάννινα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αντιστάσεις τιμών.
Από την αρχή της κρίσης η πτώση τιμών στη Λάρισα είναι από 6% έως 25%, ενώ στον Βόλο η πτώση είναι από 12%-33%, στα Τρίκαλα από 9%-15% και στην Καρδίτσα από 9%-18%.
Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, καταγράφεται πτώση των τιμών από 2%-20% το 2012, ενώ από το ξεκίνημα της κρίσης η πτώση είναι άνω του 15%, ανάλογα με την πόλη. Πάντως, οι μεγαλύτερες αντιστάσεις τιμών παρατηρούνται στην Κομοτηνή.
Χειρότερη είναι η εικόνα της εξοχικής κατοικίας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς από την αρχή της κρίσης οι τιμές υποχωρούν από 15% έως 50% ανάλογα με την περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ακινήτου.
Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Πάγωμα της δόσης του στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια και πληρωμή μόνο τόκων με χαμηλό επιτόκιο 1,5% προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τους δανειολήπτες που έχουν οφειλές από δάνεια για την αγορά της κατοικίας. Η ρύθμιση, που έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να υπολογίσει τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες στα κεφάλαιά τους.

