Σχέδιο για πλειστηριασμούς εξπρές ακινήτων

Ενα νέο και εφιαλτικό σύστημα που θα επιταχύνει τη διαδικασία πλειστηριασμών ακινήτων για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μελετά να γίνονται οι πλειστηριασμοί και σε τιμές πολύ κάτω των αντικειμενικών αξιών, που αποτελούν σήμερα το όριο εκκίνησης.

Σήμερα ο προϊστάμενος της Εφορίας μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή την έκδοση ενός κατασχετηρίου, να κατασχέσει οποιοδήποτε ακίνητο ενός οφειλέτη, ακόμη και την πρώτη και μοναδική κατοικία του. Υπάρχει, ωστόσο, ένα εθιμικό δίκαιο στις εφορίες και συνήθως οι έφοροι δεν προχωρούν σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας όσων χρωστούν στο Δημόσιο.

Αυτό που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ιθυνόντων στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι και στις περιπτώσεις που διενεργούνται πλειστηριασμοί ακινήτων, αυτοί συνήθως καταλήγουν άγονοι λόγω πλήρους ανυπαρξίας ενδιαφερόμενων αγοραστών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις περιπτώσεις που ακίνητα εκπλειστηριάζονται για απαιτήσεις ιδιωτών από άλλους ιδιώτες. Ο λόγος είναι ότι η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο που εκπλειστηριάζεται είναι η αντικειμενική του αξία, η οποία πλέον σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την αγοραία.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα ακίνητα δεν μπορούν να πουληθούν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, παρά μόνο εάν προηγηθούν δύο άγονοι πλειστηριασμοί. Ετσι, οι λύσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι:

-Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών.

-Να ξεκινούν οι πλειστηριασμοί με τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική.

-Να φτιάξουν ιστοσελίδα όπου θα αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις για πλειστηριασμούς. Στόχος της ιστοσελίδας θα είναι να βελτιωθεί η διαφάνεια της διαδικασίας των πλειστηριασμών, αλλά και να αυξηθεί η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για να οριστεί ως ελάχιστη τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από την αντικειμενική, όπως ίσχυε και πριν από το 2008, όταν θεσπίστηκε ως ελάχιστη η αντικειμενική αξία. Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών θα οδηγήσει σε μειώσεις σε πολλές περιοχές. Με τον τρόπο αυτόν θα τεθεί όλη η λειτουργία των πλειστηριασμών σε μια πιο αποτελεσματική και λειτουργική βάση.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα