«Μικρά Αγγλία σκηνή τελευταία και πάμε για τις σκοτεινές αίθουσες»

Στην Ανδρο του μεσοπολέμου και των καπεταναίων. Στη Μικρή Αγγλία του νότου, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνταν το γραφικό ναυτονήσι. Για το όμορφο νησί που τόσο υμνήθηκε από το βιβλίο της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη έχει βάλει πλώρη ο Παντελής Βούλγαρης. Η νέα κινηματογραφική του ταινία, ένα μακρόπνοο σχέδιο το οποίο προσπαθούσε να υλοποιήσει επί σειρά ετών, έχει χαράξει επιτέλους την ρότα της. Οχι για άγνωστες θάλασσες, αλλά για τις σκοτεινές αίθουσες, όπου στις 5 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να προβάλλεται.

Μιλάμε φυσικά για τη «Μικρά Αγγλία», μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα της γνωστής Ελληνίδας συγγραφέως, που θα κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Δεκέμβριο στη μεγάλη οθόνη. Μαζί της στο πανί θα ζωντανέψουν όλα τα πάθη και οι έρωτες που τόσο γλαφυρά περιγράφηκαν στις σελίδες του βιβλίου.

Τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό, έγιναν φυσικά στην όμορφη Ανδρο, με προτροπή μάλιστα των ίδιων των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι υποστήριξαν την παραγωγή με κάθε τρόπο, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες των φιλόξενων σπιτικών τους. Από την περασμένη άνοιξη, άλλωστε, που ακούστηκε ο ήχος της πρώτης κλακέτας, έως και τις αρχές του καλοκαιριού, οι Ανδριώτες υπήρξαν συμπαραστάτες και αρωγοί στη φιλόδοξη παραγωγή, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ένας από τους παθιασμένους έρωτες της ελληνικής λογοτεχνίας.

Κεντρικό πρόσωπο του βραβευμένου βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη, το οποίο το 1998 απέσπασε και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, είναι η 20χρονη καλλονή Ορσα, την οποία υποδύεται η πρωτοεμφανιζόμενη Πηνελόπη Τσιλίκα. Η νεαρή είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου).

Οντας κλειστός χαρακτήρας και διστάζοντας να αποκαλύψει το μυστικό της ακόμη και στην αδερφή της, βλέπει τη ζωή της να αλλάζει εντελώς όταν η μητέρα της Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου) αποφασίζει να την παντρέψει όχι με γνώμονα τον έρωτα, αλλά το συμφέρον. «Ενα θα σας πω, χίλιες φορές καλύτερα να μην παντρεύονται τα κορίτσια αυτούς που αγαπούν, γιατί όταν τρέχουνε γραμμή στις παστρικές ο πόνος θα παλεύεται» λέει χαρακτηριστικά μέσα στο βιβλίο η Μίνα Σαλταφέρου, μια σκληρή γυναίκα, για την οποία ο έρωτας δεν είναι τίποτε άλλο από κακός μπελάς και πόνος. Σύζυγος καπετάνιου και η ίδια, γνωρίζει από πρώτο χέρι τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.

Ετσι, παρακάμπτοντας τα συναισθήματα των κοριτσιών της και αξιοποιώντας τις προσωπικές της γνωριμίες, αποφασίζει να τις αποκαταστήσει. Την Ορσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη μικρότερη κόρη της Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη) με τον καπετάνιο, πλέον, Σπύρο. Τα ανομολόγητα πάθη, όμως, και τα κρυμμένα μυστικά θα στιγματίσουν τις ζωές τους. Ζωές που σημαδεύονται ανεξίτηλα από τη μακρά απουσία των ανδρών στα ποντοπόρα βαπόρια.

«Γιατί, στα αλήθεια, αγαπούσε εδώ και είκοσι χρόνια με τέτοιο βαρύ κόστος τον Μαλταμπέ; Η Ορσα δεν είχε ακόμα την απάντηση, δεν τη χρειαζόταν κιόλας, ο Σπύρος είχε χίλια καλά, άλλα χίλια κουσούρια, κι αυτή φαίνεται ξετρελαινόταν για αυτόν τον συνδυασμό, απλώς τον αγαπούσε, είχε μάθει να τον σκέφτεται και να τον αγαπάει από μικρή, είχε μάθει να τον θυμάται και τα καταπιεσμένα της αισθήματα, επέμεναν, φούντωναν και έκαιγαν όλα τα άλλα τα επιτρεπτά στο φως της ημέρας και στην κοινωνία του μικρού νησιού» αναφέρει χαρακτηριστικά στις σελίδες του βιβλίου της η Ιωάννα Καρυστιάνη.

Η καταξιωμένη συγγραφέας, μάλιστα, υπογράφει και το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας, ενός φιλμ που μιλάει για τους «θαλασσοφαγωμένους άνδρες και τις θαλασσοφαγωμένες γυναίκες» του νησιού.

«Είχε χιλιοταξιδέψει αυτά τα νερά ο Μαλταμπές, ήξερε τα τοπία, τα σουλούπια και τα χούγια των ανθρώπων σε όλα τα μέτωπα των συγκρούσεων, το πετσί του σήκωνε τον πόλεμο, πάει, τελείωσε, βυθίστηκε λοιπόν πάλι στα προηγούμενη με την παράφορη Ορσα δώδεκα χρόνια πριν, μεσημεράκι, γερμένοι στα κλεφτά για μισή ωρίτσα το πολύ πάνω στις ξινήθρες, στον ίσκιο των λεμονόδεντρων και το καημένο το κορίτσι να προσπαθεί κατόπιν να σβήσει τους πρασινωπούς λεκέδες από την άσπρη φούστα».

Τρίτη και «φαρμακερή»

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κινηματογραφιστής, υπεύθυνος για μεγάλες επιτυχίες όπως «Τα πέτρινα χρόνια» και οι «Νύφες», επιχείρησε να μεταφέρει στο πανί τη μυθιστορηματική ιστορία της «Μικράς Αγγλίας», που γοήτευσε όχι μόνο τους Ελληνες αναγνώστες, αλλά και τους ξένους, μια και το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Και τις τρεις προηγούμενες φορές απέτυχε να τα καταφέρει. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια του εντεταλμένου παραγωγού Γιάννη Ιακωβίδη της εταιρίας Black Orange και τα γυρίσματα φυσικά δεν μπορούσαν να γίνουν πουθενά αλλού παρά στο νησί της Ανδρου. Εκεί όπου μπερδεύονται μυθιστορηματικά οι ζωές των ηρώων, αλλά και τα τελευταία 25 χρόνια ο σκηνοθέτης και η σύζυγός του περνούν τους περισσότερους μήνες του έτους.

Εμπιστοσύνη στους νέους

Το καστ του φιλμ είναι πολυπληθές, ενώ για ακόμη μια φορά ο Παντελής Βούλγαρης εμπιστεύτηκε τους βασικούς ρόλους σε νέους και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Τόσο η Πηνελόπη Τσιλίκα όσο και η Σοφία Κόκκαλη, που υποδύονται την Ορσα και τη Μόσχα αντίστοιχα, εμφανίζονται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Ο Παντελής Βούλγαρης τις επέλεξε για να εμφανιστούν στο νέο του κινηματογραφικό εγχείρημα και, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Ακόμη, στους υπόλοιπους ρόλους συναντάμε τους Βασίλη Βασιλάκη, Χρήστο Καλαβρούζο, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Ειρήνη Ιγγλέση, αλλά και την κόρη του Δημήτρη Πιατά Ιωάννα.

 

Info: Η ταινία «Μικρά Αγγλία» θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες στις 5 Δεκεμβρίου από τη Feelgood. Το ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα