Η Εργκένεκον διχάζει τους Τούρκους

Το χτύπημα του ξύλινου σφυριού επάνω στο -επίσης ξύλινο- «τύμπανο» που είναι τοποθετημένο στην έδρα του 130ό Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης αντήχησε κοφτά προχθές, Δευτέρα, στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα σημαίνοντας τη λήξη της πολύκροτης δίκης που αφορούσε τη σκοτεινή «υπόθεση Εργκένεκον». Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε αναγνώσει τις ποινές σε όσους κρίθηκαν ένοχοι, αλλά και τις αθωωτικές αποφάσεις για εκείνους που απαλλάχθηκαν οριστικά από τις κατηγορίες που τους βάραιναν. Την ίδια στιγμή οι συζητήσεις μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχαν ήδη «ανάψει»…

Κι έξω από τη δικαστική αίθουσα όμως το κλίμα ήταν τεταμένο, καθώς παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών πλήθος πολιτών φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και υπέρ των καταδικασθέντων στρατιωτικών οι οποίοι λογίζονται ως προασπιστές της κληρονομιάς που άφησε στην Τουρκία ο «πατέρας» της Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Διχασμένη» βρήκε λοιπόν σύμφωνα με αναλυτές τη γειτονική χώρα «η επόμενη μέρα μετά τη δίκη», με τους κεμαλιστές από τη μια πλευρά και τους ισλαμιστές από την άλλη. Η ουσία είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βγήκε μάλλον λαβωμένος πολιτικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, «πήρε το αίμα του πίσω» κερδίζοντας ακόμη έναν γύρο -ίσως τον πιο σημαντικό- στη μάχη που δίνει εδώ και περίπου μία δεκαετία από την ανάδειξή του δηλαδή στην εξουσία με το πανίσχυρο πολιτικά στράτευμα. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση και οι κατηγορούμενοι επιμένουν ότι η δίκη «ήταν άδικη» και το κατηγορητήριο «είναι διάτρητο». Ταυτόχρονα, ποντάρουν πια στην επόμενη φάση, δηλαδή σε εκείνη της έγκρισης ή απόρριψης της απόφασης από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Καθώς ήταν αναμενόμενο, η «δίκη του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, απασχόλησε έντονα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. «Οταν ξεκίνησε η δίκη το 2008 θεωρήθηκε η απαρχή ενός εκδημοκρατισμού, μιας και είχε ως στόχο να χτυπήσει το βαθύ κράτος (…) που δεν είχε αναστολές να προβεί ακόμη και σε δολοφονίες. Ομως, τα αποτελέσματα των εισαγγελικών ερευνών, τα ύποπτα κύματα συλλήψεων που ακολούθησαν καθώς και το αρνητικό πολιτικό κλίμα στην Τουρκία απαξίωσαν τελικά τη δίκη» έγραφε χθες χαρακτηριστικά η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Αμήχανα σχολίαζε και ο βελγικός Τύπος τις εξελίξεις στην Τουρκία με την «De Morgen» να γράφει ότι «ο Ερντογάν δείχνει να έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι η Δικαιοσύνη είναι σε θέση να πορευτεί ανεξάρτητα».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα