Νόμος για τις απεργίες, ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τριετίες στον ιδιωτικό τομέα και ομαδικές απολύσεις.Αυτά είναι τα βασικά θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση με την τρόικα, που ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη γραμμή μπαίνει αυτή τη φορά το ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Η τρόικα είναι γνωστό ότι έχει απαιτήσει και σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις να θεσμοθετηθεί ότι για να είναι νόμιμη μια απεργία θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών ενός συνδικάτου και δεν αρκεί η απόφαση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης θα επανεξεταστεί ο τρόπος χρηματοδότησης των συνδικάτων, αλλά και οι συνδικαλιστικές άδειες. Το θέμα του lock out (ανταπεργία) επίσης αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή του στη χώρα μας, λόγω του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει περιορισμένο αριθμό εργαζομένων.
Oι ρυθμίσεις
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να τεθεί για ακόμη μία φορά το ζήτημα της αλλαγής των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Τα έσοδα των Ταμείων είναι και πάλι το μεγάλο «αγκάθι» της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είναι πολύ περιορισμένα. Οι ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και το υπουργείο Εργασίας έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αύξησης των δόσεων, έτσι ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων, στη ρύθμιση. Η τρόικα πάντως σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις διαφωνούσε με οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τις ρυθμίσεις οφειλών για τα Ταμεία.
Αντικείμενο έντονης κριτικής από την τρόικα αναμένεται να είναι το ζήτημα της εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προκαλεί σαφείς αρνητικές εντυπώσεις.
Εγκριση
Η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση και περιμένει την έγκριση από την τρόικα για να προχωρήσει και να εφαρμόσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Μόνιμα ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κατάργησης των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, μιας και το ΔΝΤ έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να προωθηθεί μια ανάλογη διάταξη. Η τρόικα συνηθίζει να επαναφέρει το θέμα σε κάθε νέα διαπραγμάτευσης, θέλοντας έτσι να ασκήσει εντονότερη πίεση προς την ελληνική πλευρά. Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Οπως έχει συμφωνηθεί όμως, οι τελικές αποφάσεις δεν θα παρθούν τώρα αλλά στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν λειτούργησε το σημερινό καθεστώς με την αύξηση των αρμοδιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ή εάν πρέπει να γίνουν επιπλέον θεσμικές αλλαγές, που θα σημαίνουν ουσιαστική κατάργηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Θρίλερ με την άφιξη του Τόμσεν
Την τελευταία στιγμή ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Π. Τόμσεν αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των ομιλητών του σημερινού συνεδρίου του Economist και αντικαταστάθηκε από τον Rishi Goyal, που είναι υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου για την Ελλάδα.
Αμέσως ξεκίνησαν οι φήμες περί πιθανής αλλαγής του προγράμματος της τρόικας. Ομως, για ακόμη μία φορά, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Τόμσεν «κόλλησε» στην Ουκρανία και τις εκεί διαπραγματεύσεις και θα έρθει στην Αθήνα αύριο.


