Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Μέσω… Τουρκίας αναγκάστηκε να φτάσει στη Σάμο, τον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών του, ένα ζευγάρι από την Ξάνθη, που το Σάββατο το πρωί επιβιβάστηκε από το λιμάνι της Καβάλας στο «European Express», το οποίο συνδέει (τρόπος του λέγειν) την περιοχή με το Βόρειο Αιγαίο.
Δεν φανταζόταν, βέβαια, ότι το πολύπαθο καράβι της NEL LINES, το οποίο πριν από μερικές ημέρες είχε ταλαιπωρήσει επί 19 ώρες 1.100 επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, θα κρατούσε εγκλωβισμένους, αυτήν τη φορά στην Καβάλα, εκατοντάδες τουρίστες που εις μάτην ήθελαν να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Πρόκειται για το τέταρτο ανάλογο περιστατικό που συμβαίνει στη Βόρειο Ελλάδα με το «European Express» (και τον προκάτοχό του «Θεόφιλο») σε μόλις δύο μήνες. Το πλοίο, που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, έμεινε 10 ώρες αγκυροβολημένο στο λιμάνι, αφού 12 μέλη του πληρώματος προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών.
Στο «European Express» επικράτησε αλαλούμ. Οπως σημείωσε στη «δημοκρατία» το ζευγάρι που περιπλανήθηκε στα τουρκικά παράλια για να φτάσει στη Σάμο, αρχικά οι επιβάτες έμαθαν ότι κάποιος αξιωματικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο και γι’ αυτό υπήρξε καθυστέρηση. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν ότι απλήρωτοι μηχανικοί του πλοίου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και ήταν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον απόπλου, ενώ αμέσως μετά κυκλοφόρησε πληροφορία που ήθελε το «European Express» να έχει βλάβη. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η NEL LINES έκανε γνωστό ότι ο λόγος της πολύωρης ταλαιπωρίας ήταν η επίσχεση εργασίας από 12 μέλη του πληρώματος, στο μεταξύ όμως τα νεύρα και η ένταση χτύπησαν «κόκκινο», αφού στην αρχή ούτε καν το προσωπικό του πλοίου γνώριζε τι είχε συμβεί. Τελικά η κινητοποίηση ανεστάλη και το ταξίδι άρχισε στις 10 το βράδυ.
«Δεν αντέξαμε άλλο να περιμένουμε»
«Περιμέναμε πολλές ώρες. Κάποια στιγμή δεν αντέξαμε και αποφασίσαμε να αποβιβαστούμε και να ακολουθήσουμε εναλλακτική διαδρομή. Να περάσουμε οδικώς στην Τουρκία και μέσω του Κουσάντασι να φτάσουμε στη Σάμο. Είναι απίστευτο ότι αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε ελληνικό προορισμό μέσω τουρκικού εδάφους» σημείωσε ο Κ.Κ. στη «δημοκρατία», ενώ η σύζυγός του Β.Τ. μάς ζήτησε να τονίσουμε στο ρεπορτάζ ότι μάλλον οι Τούρκοι τα καταφέρνουν καλύτερα στις συνδέσεις με τα ελληνικά νησιά.
Μαρία Μαθιοπούλου