Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο συνεχίζει να παίζει η Αγκυρα. Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πτέραρχος Akin Ozturk αποδεικνύεται ότι ήταν επικεφαλής σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών της γειτονικής χώρας που πρόσφατα παραβίασαν το FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο, φτάνοντας μέχρι το μέσον του Αρχιπελάγους (στον 25ο Μεσημβρινό).
Την αποκάλυψη έκαναν χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας για απόφαση σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και συγκεκριμένα τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναερίου χώρου που έχουν κατοχυρωθεί από διεθνείς συμβάσεις. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δέχεται τα έξι ναυτικά μίλια. Τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν επίσης την πτήση του Τούρκου Α/ΓΕΑ στο Αιγαίο, που έγινε την περασμένη Τρίτη και ως αντιπερισπασμό στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου να πετάξει στα Ιμια και να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των νεκρών.
Από το ελληνικό Πεντάγωνο, σχολιάζοντας το γεγονός, σημειώθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από ένα κόκπιτ αεροσκάφους. Την ημέρα που οι Τούρκοι αναφέρουν ότι έγινε η πτήση του Akin Ozturk, όντως παραβιάστηκε ο εθνικός εναέριος χώρος αρχικά από σχηματισμό έξι μαχητικών και εν συνεχεία και από άλλα αεροσκάφη, τα οποία πέταξαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέσον του Αιγαίου (μπήκαν από τη Λέσβο και βγήκαν από το Καστελόριζο).
Το περιστατικό επισημάνθηκε μάλιστα από τον κ. Καμμένο ως πρόκληση με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το ανησυχητικό, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι η πρόκληση καθ’ αυτή, αλλά το απαράδεκτο μήνυμα που έστειλε στους πιλότους του με μια πτήση-πρόκληση στο Αιγαίο ο Τούρκος Α/ΓΕΑ. «Μπορεί να γίνουν πιο επιθετικοί και να απειληθούν περιστατικά τύπου Ηλιάκη» επισημαίνουν Ελληνες επιτελείς.
Ανδρέας Κούτρας


