Ανατροπές σε πρόωρες, συντάξεις ΕΚΑΣ, μισθούς και εργοδοτικές εισφορές από τη σκληρή συμφωνία
Μέτρα που επιβαρύνουν, έστω και με… έμμεσο τρόπο, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, μισθούς και συντάξεις και οδηγούν στην κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2020, φέρνοντας παράλληλα πιο κοντά τη λήξη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, είναι αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές και ανατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Από τις παρεμβάσεις που προωθούνται επιβαρύνονται οι 2.650.000 συνταξιούχοι, οι 1.780.000 ασφαλισμένοι και οι περίπου 240.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στα μητρώα του ΙΚΑ, αλλά και οι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των διατάξεων που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αναλυτικά, οι προτάσεις έχουν ως εξής:
– Πρόωρη συνταξιοδότηση (έσοδα 60.000.000 ευρώ το 2015 και 300.000.000 ευρώ): Η αύξηση των ορίων ηλικίας ανά έτος είναι πιθανό να ξεκινήσει από το τρέχον έτος. Επίσης, η αρχική πρόταση για ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2025, για να κλείσουν τα «παράθυρα» και όλοι να συνταξιοδοτούνται όχι νωρίτερα από τα 62 έτη, περιορίζεται και είναι πιθανό να διαρκέσει έως το 2018 ή το 2020 το πολύ.
Εισφορά στα επικουρικά ταμεία (έσοδα 120.000.000 ευρώ φέτος και 250.000.000 ευρώ το 2016): Αυξάνεται η εισφορά από 3% σε 3,5%.
Επικουρικές συντάξεις (έσοδα 240.000.000 ευρώ το 2016): Επιβάλλεται εισφορά 5%.
Κύριες συντάξεις (έσοδα 135.000.000 ευρώ το 2015 και 270.000.000 ευρώ το 2016): Αυξάνεται η εισφορά από 4% σε 5%.
Ασφαλιστικές εισφορές (έσοδα 350.000.000 ευρώ το 2015 και 800.000.000 ευρώ το 2016): Αυξάνεται η εισφορά των εργοδοτών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εργαζομένων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
ΕΚΑΣ: Σταδιακή κατάργηση το διάστημα 2018 -2020. Το φετινό φθινόπωρο θα υπάρξει μια ευρύτερη μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών, που θα μεταφέρει πόρους σε συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
ΟΓΑ: Καλύτερη κατανομή των παροχών του προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
ΕΤΕΑ: Ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων σε αυτό.
Ενοποίηση Ταμείων: Περιλαμβάνει κατάργηση κοινωνικών πόρων και εξισορρόπηση εισφορών και παροχών, γεγονός που υποκρύπτει νέες περικοπές στις συντάξεις στο μέλλον.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Γ. Ρωμανιάς: Δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος
Οδυνηρά χαρακτήρισε τα μέτρα που συζητήθηκαν με τους θεσμούς ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς. Στο περιθώριο του 25ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ρωμανιάς τόνισε: «Δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι αποτελούν «εντελώς ευκαιριακά και περιπτωσιακά μέτρα».
Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα του εφάπαξ, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη η τροπολογία με την οποία καταργείται ο μαθηματικός τύπος που προκαλεί περικοπές σε ποσοστό 35%-80%. Μια τροπολογία που καθυστέρησε να κατατεθεί στη Βουλή, για να μην προκύψει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, και η οποία δεν έχει λάβει την έγκριση των δανειστών. Ωστόσο ο κ. Ρωμανιάς υποστήριξε ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, εκτός εάν «οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο δημιουργήσουν ανάχωμα και εμπλοκή στη διαδικασία αυτή».
Ο Τσίπρας πάλι στις Βρυξέλλες μετά την κόντρα ΔΝΤ-Ε.Ε.
Προτού κλείσει 24 ώρες στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε πάλι, εσπευσμένα, για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη νέα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών Γιούνκερ – Λαγκάρντ – Ντράγκι, το μεσημέρι.
Οι εξελίξεις προδιαγράφονται ραγδαίες, καθώς πηγές φέρουν το ΔΝΤ έτοιμο να αποχωρήσει από τη συμφωνία επειδή διαφωνεί με τα αυξημένα φορολογικά μέτρα που εμπεριέχει η πρόταση της κυβέρνησης και ζητά, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αλλαγή του μείγματος (υπέρ της επιχειρηματικότητας και εναντίον των λαϊκών στρωμάτων). Η κυβέρνηση διαμηνύει πάντως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το μείγμα της πρότασης της.
Αλλες πληροφορίες εμφανίζουν ως αιτία της μεγάλης κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών την «τύχη» του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο ζητά «κούρεμα», ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά αντιδρά σφόδρα. Είναι ενδεικτικό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν μετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των θεσμών προχθές τη νύχτα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ έλεγε ότι «μέχρι στιγμής το χρέος είναι βιώσιμο».
Τις λίγες ώρες που πρόλαβε να μείνει στο Μαξίμου χθες ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για την εικόνα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης φέρεται ότι προειδοποίησε πως η συμφωνία δεν θα ψηφιστεί από μεγάλο αριθμό βουλευτών, εάν δεν εμπεριέχει σαφή δέσμευση για χρέος – επαρκή χρηματοδότηση («τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, όχι μόνο όσων απαιτούν οι δανειακές υποχρεώσεις») και δεν συνοδεύεται από εμπροσθοβαρές και «γενναίο» επενδυτικό πακέτο (σ.σ.: η Κομισιόν μιλά ήδη για πακέτο 35 δισ. ευρώ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες). Τη θέση, άλλωστε, «χωρίς δέσμευση για το χρέος δεν ψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛ.» μετέφερε στον κ. Τσίπρα και ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος.
Μαρίνα Μάνη
ΑΝ.ΕΛ:«Ναι» υπό όρους
Να υπάρχει ρητή δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους εντός του κειμένου της επικείμενης συμφωνίας ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να δώσουν θετική ψήφο στη Βουλή. Αυτό διαμηνύθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό τον Πάνο Καμμένο, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί στη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Καμμένος, με δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, ξεκαθάρισε ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και σημείωσε: «Τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου, θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των Μνημονίων θα έχει περάσει».
Για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, οι ΑΝ.ΕΛ. αφήνουν ανοιχτό το «παράθυρο» να συμφωνήσουν, με την προϋπόθεση να βρεθούν ισοδύναμα που θα επιστρέφουν στους κατοίκους των νησιών τα χρήματα τα οποία θα απολέσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Μάλιστα, προτείνουν ως ενδεχόμενους τρόπους την «κάρτα του νησιώτη», την επιστροφή ΦΠΑ ή μέσω φορολογίας.
Στους ΑΝ.ΕΛ. δεν προτίθενται να θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, ωστόσο, όπως είπε εντός της συνεδρίασης ο κ. Καμμένος, «όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν το βάρος της ευθύνης τους σε προσωπικό επίπεδο».
Φ. Πανταζής
ELA: Νέα ανάσα 1 δισ.
Για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενέκρινε χθες το πρωί την εκ νέου αύξηση του ορίου στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).
Παρότι η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε το ύψος του επιπλέον ποσού που διατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες η «ένεση» ρευστότητας που δόθηκε χθες το πρωί άγγιξε το 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA κοντά στα 90 δισ. ευρώ.
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε ότι παραμένει σε ετοιμότητα για τη χορήγηση περαιτέρω στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες όποτε χρειαστεί, καθώς παρακολουθεί πλέον σε πραγματικό χρόνο (real time) την εξέλιξη των καταθέσεων και παρεμβαίνει αναλόγως, ώστε να διασφαλιστεί ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσει να διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών και διαφαίνεται η προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Γαβριήλ απειλεί με εκλογές (άμεσα)
Οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ενημερωθούν για τη συμφωνία τις επόμενες ώρες, όταν κλείσει, «και καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Απειλώντας με πρόωρες εκλογές, πρόσθεσε μάλιστα ότι η συμφωνία δεν μπορεί να «περάσει» εάν στην ψηφοφορία χαθεί η δεδηλωμένη – δηλαδή εάν καταψηφίσουν περισσότεροι από 12 κυβερνητικοί βουλευτές σε σύνολο 162 (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 ΑΝ.ΕΛ.). Αν και δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, σημείωσε ότι, αν συμβεί, «η μόνη επιλογή θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στον λαό».
Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της σκληρότητας των μέτρων, ωστόσο προέβαλε την άποψη ότι «ο προσανατολισμός αυτών των μέτρων δεν αφορά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που πλήρωσαν στην προηγούμενη πενταετία». Για τον ΦΠΑ σημείωσε ότι το θέμα με τα νησιά δεν έχει λήξει και «δίνεται μάχη για να παραμείνουν τα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή», ενώ διαβεβαίωσε ότι οι εργασιακές συλλογικές συμβάσεις θα νομοθετηθούν άμεσα.
Η Ν.Δ. θυμήθηκε την…ύφεση και επικαλείται το λάθος μείγμα μέτρων
Προτού κλείσει 24 ώρες στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε πάλι, εσπευσμένα, για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη νέα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών Γιούνκερ – Λαγκάρντ – Ντράγκι, το μεσημέρι.
Οι εξελίξεις προδιαγράφονται ραγδαίες, καθώς πηγές φέρουν το ΔΝΤ έτοιμο να αποχωρήσει από τη συμφωνία επειδή διαφωνεί με τα αυξημένα φορολογικά μέτρα που εμπεριέχει η πρόταση της κυβέρνησης και ζητά, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αλλαγή του μείγματος (υπέρ της επιχειρηματικότητας και εναντίον των λαϊκών στρωμάτων). Η κυβέρνηση διαμηνύει πάντως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το μείγμα της πρότασης της.
Αλλες πληροφορίες εμφανίζουν ως αιτία της μεγάλης κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών την «τύχη» του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο ζητά «κούρεμα», ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά αντιδρά σφόδρα. Είναι ενδεικτικό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν μετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των θεσμών προχθές τη νύχτα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ έλεγε ότι «μέχρι στιγμής το χρέος είναι βιώσιμο».
Τις λίγες ώρες που πρόλαβε να μείνει στο Μαξίμου χθες ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για την εικόνα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης φέρεται ότι προειδοποίησε πως η συμφωνία δεν θα ψηφιστεί από μεγάλο αριθμό βουλευτών, εάν δεν εμπεριέχει σαφή δέσμευση για χρέος – επαρκή χρηματοδότηση («τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, όχι μόνο όσων απαιτούν οι δανειακές υποχρεώσεις») και δεν συνοδεύεται από εμπροσθοβαρές και «γενναίο» επενδυτικό πακέτο (σ.σ.: η Κομισιόν μιλά ήδη για πακέτο 35 δισ. ευρώ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες). Τη θέση, άλλωστε, «χωρίς δέσμευση για το χρέος δεν ψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛ.» μετέφερε στον κ. Τσίπρα και ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος.

