Ξανά στο εδώλιο θα βρεθούν 36 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες την περίοδο 1999-2000, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η αθωωτική απόφαση που είχε εκδοθεί το 2013 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία, και για τον λόγο αυτόν αποφάσισαν την αναίρεσή της. Επισημαίνεται ότι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου, με την οποία ουσιαστικά κρίθηκε ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο, παρά το γεγονός ότι τότε είχαν οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή χιλιάδες μικροεπενδυτές, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ανάμεσα στους 36 κατηγορουμένους στην υπόθεση είναι οι χρηματιστές Παναγιώτης Κονταλέξης, Δημήτρης Ράνιος, Ηλίας Τσοτάκος και Ηλίας Μπογδάνος, οι επιχειρηματίες Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος Στέγγος, Σπυρίδωνας Τασόγλου και Παναγιώτης Πανούσης, και οι εφοπλιστές Βασίλειος Μανιός και Παντελής Ελευθέριος Κολλάκης. Συνολικά είχαν αθωωθεί 42 κατηγορούμενοι, ωστόσο, έξι εξ αυτών αποβίωσαν.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση έχει περάσει από 40 κύματα και μετρά ήδη 16 χρόνια. Οι πρώτες διώξεις ασκήθηκαν το 2000 και η ανάκριση ανατέθηκε στην τότε δικαστική λειτουργό Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Εν συνεχεία αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της κυρίας Μπουρμπούλια στο παραδικαστικό κύκλωμα. Αυτό στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση. Τότε ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων υποθέσεων για τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου και ύστερα από πρότασή του παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας.
Ωστόσο, αφού η υπόθεση πέρασε από το Συμβούλιο Εφετών και τον Αρειο Πάγο, στο εδώλιο κατέληξαν 42 κατηγορούμενοι, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν. Υστερα, όμως, από τη χθεσινή απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου θα δικαστούν εκ νέου.
Βάσω Παλαιού



