Στην Ελλάδα η ρομποτική προστατεκτομή

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο Ιατρικό Κέντρο από τον δρ Τυριτζή η επέμβαση που διασφαλίζει σεξουαλική υγεία στον ασθενή

Από την
Ρίτα Μελά

Ελπίδα για μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή στους άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη φέρνει η νέα πρωτοποριακή τεχνική ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή με την τεχνική NeuroSAFE που πραγματοποιήθηκε με το υπερσύγχρονο μηχάνημα da Vinci Si HD σε ασθενή 50 ετών, με επιθετική εξωπροστατική νόσο, σημειώνοντας εξαιρετικά ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα. Την επέμβαση πραγματοποίησε ο χειρουργός ουρολόγος δρ Σταύρος Ι. Τυριτζής στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Η υπεροχή της πρωτοποριακής ρομποτικής επέμβασης έγκειται στην καλύτερη διατήρηση της στύσης, της εγκράτειας ούρων, στη μείωση έως εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών και, φυσικά, στην εξάλειψη όλων των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια μικροσκοπίου. «Με αυτή την επέμβαση θεραπεύουμε τον καρκίνο, διασφαλίζουμε την εγκράτεια των ούρων και σε περιπτώσεις καρκίνου σε προχωρημένου στάδιο, εξασφαλίζουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη στύση του άνδρα, ένας στόχος που δεν μπορούσαμε να πετύχουμε με παλαιότερες μεθόδους» ανέφερε στη «δημοκρατία» ο δρ Σταύρος Ι. Τυριτζής.

Ο χειρουργός με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος έχει τη δυνατότητα πλέον να προχωρήσει στην επιθετική διατήρηση του αγγειονευρώδους δεματίου (αγγεία και νεύρα), εξασφαλίζοντας την πλήρη εξαφάνιση της νόσου. Κάτι τέτοιο παλιότερα δεν γινόταν στους ασθενείς με εκτεταμένη ή επιθετική νόσο, καθώς ο χειρουργός ήταν υποχρεωμένος να μην προβεί σε νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή, θυσιάζοντας τα νεύρα και τα αγγεία της στύσης και της εγκράτειας, τα οποία είναι σε άμεση επαφή με τον προστάτη.

Πλέον, η καινοτόμος τεχνική NeuroSAFE επιτρέπει την εισαγωγή μικροσκοπίου στο χειρουργείο, ώστε ο χειρουργός να αποφασίσει πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση αν θα πρέπει να διατηρήσει τα νεύρα, τα οποία μπορεί να έχουν πληγεί από τη νόσο σε μικροσκοπικό επίπεδο.
«Με την τεχνική NeuroSAFE οι ασθενείς πιθανότατα θα αποφύγουν ακτινοβολίες και ορμονικές θεραπείες μετά την επέμβαση», σημείωσε, καταλήγοντας, ο δρ Τυριτζής, διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα