Η Τουρκία εντατικοποίησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ για 15.000 εγκλωβισμένες ψυχές
Από την
Κατερίνα Στυλιανέα
Η Τουρκία είχε προαναγγείλει εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στη Συρία και χθες έκανε την αρχή, βάλλοντας ταυτόχρονα εναντίον των Κούρδων και των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
Τους μεν τζιχαντιστές του Ι.Κ. στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς τούς έπληξαν (εξαπέλυσαν 60 οβίδες) προκειμένου να ανοίξουν διάδρομο για τους υποστηριζόμενους από την Αγκυρα «μετριοπαθείς» Σύρους αντάρτες, που μάχονται εναντίον του Ασαντ και ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση κατά των τζιχαντιστών, για να διεισδύσουν στα εδάφη που απελευθερώνονται από το ISIS.
Τους δε Κούρδους στα τουρκοσυριακά σύνορα τους έπληξε (20 βολές από το τουρκικό πυροβολικό) για να εμποδίσει την πολιτοφυλακή των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (συμμαχία με ένοπλες αραβικές οργανώσεις εναντίον του Ι.Κ.), που έχει ήδη απελευθερώσει από το Ι.Κ. τη Μινμπέτζ, να πάρει τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και να προωθηθεί προς την Τζαραμπλούς.
Και όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που οι Κούρδοι της Συρίας, μετά τη μεσολάβηση της Ρωσίας, συμφωνούσαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις για εκεχειρία στη Χάσακα (την ελέγχουν κατά 90%) και ενώ οι τζιχαντιστές δέχονταν ταυτόχρονα επίθεση στο μέτωπο της Μοσούλης (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και προπύργιο του Ι.Κ. στο Ιράκ) από τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις, που χθες επιχείρησαν να ανακαταλάβουν την Καγιάρα 60 χλμ. νότια, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για εξαιρετικά μαζική μετακίνηση πληθυσμού, καθώς 15.000 άμαχοι εγκλωβίστηκαν στα περίχωρά της.
Η στροφή της Τουρκίας απέναντι στους τζιχαντιστές, τους οποίους ενίσχυε συγκεκαλυμμένα, καθώς αφενός είχαν κοινό εχθρό τους Κούρδους και αφετέρου διευκόλυναν τις μεθοδεύσεις της υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ, εξυπηρετεί τη νέα στρατηγική της: Να επιδείξει συμβολή στην εκκαθάριση του ISIS για να μοιραστεί με Ρώσους, ΗΠΑ, Ιράν και Σαουδική Αραβία οφέλη την «επόμενη ημέρα». Αλλωστε, προαναγγέλλοντας τη στρατηγική αυτή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ξεκαθάριζε ότι για την Τουρκία είναι «απολύτως απαράδεκτη» η δημιουργία κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία. Αλλά όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, στην υπό την τρομερή πίεση των ΗΠΑ αλλαγή στάσης της Αγκυρας το Ι.Κ. απαντά με τη δική του γλώσσα, την τρομοκρατία. Επέλεξε μάλιστα (το Σάββατο) να χτυπήσει κουρδικό στόχο στην Τουρκία για να εντείνει την οργή των Κούρδων κατά της Αγκυρας, που δεν μπορεί να τους προστατεύσει.
Πλήγμα για την Μπόκο Χαράμ
Ακόμη ένα πλήγμα δέχθηκαν χθες οι τζιχαντιστές στο μέτωπο της Αφρικής. Οπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας, στους βομβαρδισμούς στόχων της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο δάσος της Σαμπίσα, την περασμένη Παρασκευή, σκοτώθηκαν ανώτατα στελέχη της οργάνωσης των τζιχαντιστών, που έχει σκοτώσει περίπου 15.000 ανθρώπους στο πλαίσιο του αγώνα της για την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους, και «τραυμάτισαν θανάσιμα» τον ηγέτη τους Αμπουμπάκαρ Σεκάου. Η ανακοίνωσε εκδόθηκε την ώρα που στη χώρα έφτανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για συνομιλίες με στόχο την καταστολή των μαχητών της οργάνωσης.



