Ολες οι αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
Γενική «επιστράτευση» των πολιτών για την ανακύκλωση προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, θεσπίζοντας, παράλληλα, τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό.
Στο νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται υπό διαβούλευση για διάστημα 30 ημερών, περιλαμβάνεται επίσης νέα «χάρτα» προϋποθέσεων για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανακύκλωσης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να «χτυπηθεί» το φαινόμενο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που συναντάται σε επιχειρήσεις του αντικειμένου. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, ο τζίρος στον τομέα της ανακύκλωσης υπολογίζεται στα 2.000.000.000 ευρώ, γι’ αυτό και το υπουργείο θέλει να καταπολεμήσει το μαύρο χρήμα που κινείται.
Οπως προκύπτει από την προδημοσίευση των άρθρων, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμο από 20 έως και 500 ευρώ (!) σε πολίτες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασιστεί, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και θα αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης τα οποία έχουν προβλήματα με τον νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων. Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα σημεία του νέου νομοσχεδίου, που προαναγγέλλει τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, και την καθιέρωση χωριστής συλλογής χαρτιού, μετάλλου, πλαστικών και γυαλιού.
Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου συνάντησε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο να τονίζει ότι το νομοσχέδιο «κινείται προς παντελώς λανθασμένη κατεύθυνση» και πως αυτό που χρειάζεται είναι «να υπάρξουν διοθρώσεις των κακώς κειμένων του σχετικού νόμου (Ν. 2939/2001) και όχι αλλαγές του, που, επί της ουσίας, “κρατικοποιούν” τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης».



