H απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Energa!

Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους. Ποιες οι τελικές ποινές

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Aυλαία, ύστερα από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, έπεσε στη δίκη των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa Power και Ηellas Power σχετικά με την υπεξαίρεση από το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 152.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι υπεύθυνοι των δύο εταιριών εισέπρατταν τα χρήματα από το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα, ωστόσο δεν το κατέβαλλαν ποτέ, ως όφειλαν, στο Ελληνικό Δημόσιο. Αντίθετα, κατηγορούνται ότι διοχέτευσαν τα χρήματα αυτά μέσω δεκάδων υπεράκτιων εταιριών σε Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Πριγκιπάτο του Μονακό, Λευκωσία και Βουλγαρία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε χθες να κηρύξει ενόχους τους 11 εκ των 19 κατηγορουμένων στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power) και ο Αριστείδης Φλώρος (Energa Power). Κατά περίπτωση το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους κατηγορουμένους για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας, ωστόσο αναγνώρισε ελαφρυντικά στη συντριπτική πλειονότητά τους, με αποτέλεσμα να «σπάσει» τα… ισόβια!

Στους περισσότερους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν, ομόφωνα, τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Αργά το βράδυ το δικαστήριο αποφάσισε τρεις καταδικασθέντες, ο Αριστείδης Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη και ο Πέτρος Νικολοθανάσης (το ζευγάρι που πριν λίγο καιρό είχε επιχειρήσει να διαφύγει), να οδηγηθούν στη φυλακή (ο Φλώρος έκανε έκκληση στοδικαστήριο να μη φυλακιστεί, η οποία δεν έγινε δεκτή).

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές κάθειρξης στους καταδικασθέντες από εφτά έως 21 έτη (ένας κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών) και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, τα οποία κυμάνθηκαν από 300.000 έως 1.500.000 ευρώ, συνολικά μοιράστηκαν πρόστιμα 5.200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το δικαστήριο καταδίκασε τον Αριστείδη Φλώρο, κατά συγχώνευση, σε ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.500.000 ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας.

Ο πατέρας του Αχιλλέας Φλώρος καταδικάστηκε, επίσης κατά συγχώνευση, σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1.000.000 ευρώ για τα ίδια αδικήματα, ενώ ο Βασίλης Μηλιώνης σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Η Μαρία Σκλαβάκη καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ, ενώ ο Πέτρος Νικολοθανάσης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα