Ενα βήμα πίσω κάνει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη μείωση στον αριθμό των εισακτέων, η οποία έπληξε κατά κύριο λόγο τα πανεπιστήμια και μάλιστα τις περιζήτητες σχολές. Οπως ανακοινώθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας, η μείωση θα εφαρμοστεί σταδιακά και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα περιοριστεί στις 500 θέσεις για όλες τις σχολές έναντι 1.000 που ήταν αρχικά. Ενδεικτικά, οι Ιατρικές Σχολές θα δεχθούν 110 λιγότερους εισακτέους αντί για 220, που είχε αποφασιστεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για την κατανομή του αριθμού των εισακτέων ελήφθησαν υπόψη οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας, οι εισηγήσεις των τμημάτων, η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψηφίους των Ομάδων Προσανατολισμού και οι στατιστικές των μετεγγραφών. Ωστόσο, οι υψηλόβαθμες σχολές ήταν αυτές που «έχασαν» τους περισσότερους εισακτέους, γεγονός που απογοήτευσε τους υποψηφίους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι κορυφαίες όλων Ιατρικές Σχολές, στις οποίες είχαν περιοριστεί κατά 30 έως 50 οι προσφερόμενες θέσεις.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει: «Θα πρέπει να δούμε το ζήτημα με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ προσθέτει ότι δεν είναι στις προθέσεις του η αναστάτωση των νέων παιδιών. Καταγγέλλει, ακόμα, ότι «η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτέλεσε για την αντιπολίτευση λεία μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

