Συρία: 100 νεκροί (ανάμεσά τους και παιδιά), 400 τραυματίες. Βομβάρδισαν αμέσως μετά το νοσοκομείο και το κέντρο επειγόντων
Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου
Δεν έχει τέλος η φρίκη στη Συρία! Νωρίς χθες το πρωί το χωριό Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, δέχτηκε κύμα σφοδρών επιθέσεων με τοξικά αέρια, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άμαχοι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά-, ενώ τουλάχιστον άλλοι 400 αντιμετώπισαν σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το μακελειό συνεχίστηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς το νοσοκομείο αλ Ράχμα και το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών, που δέχτηκαν τα εκατοντάδες θύματα της επίθεσης με τα χημικά, βομβαρδίστηκαν και αυτά, την ώρα που το ιατρικό προσωπικό και οι εθελοντές προσπαθούσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες!
Ασαφές παραμένει ποιος ευθύνεται για τις φρικιαστικές επιθέσεις. Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, γεγονός που έκανε πολλούς να θεωρήσουν σχεδόν βέβαιο ότι πίσω από την αποτρόπαια επιχείρηση κρύβεται το καθεστώς Ασαντ.
Κατ’ επανάληψη
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον: «Μολονότι δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη βέβαιοι για το τι συνέβη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη χημικά όπλα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία υποστήριξε ότι την κύρια ευθύνη για την επίθεση με χημικά φέρει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Από την πλευρά της, η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε την πολεμική αεροπορία της χώρας ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ενώ ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης της Συρίας, κατηγόρησε το καθεστώς της Δαμασκού ότι έκανε χρήση «οβίδων που περιείχαν χημικό αέριο». Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συριακού στρατού αρνήθηκε ότι η επίθεση έγινε από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
«Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν» δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ο αξιωματικός του στρατού, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Σύρος αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων, για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό.

