Η Μέρκελ και ο Πούτιν συναντήθηκαν χθες στη Μαύρη Θάλασσα, ύστερα από δύο «ψυχρά» χρόνια λόγω Ουκρανίας
Από τη
Νεκταρία Καρακώστα
Επειτα από δύο χρόνια «πάγου» στις σχέσεις Βερολίνου – Μόσχας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης που σηματοδοτεί την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών βρέθηκε, όπως αναμενόταν, το ζήτημα της Ουκρανίας, με τους δύο ισχυρούς ηγέτες να συμφωνούν ότι για την επίλυση της κρίσης θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε τις ευθύνες για τα τεκταινόμενα στην περιοχή στην κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον «τσάρο» να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή, διότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση.
Πούτιν και Μέρκελ συζήτησαν επίσης σημαντικά διεθνή θέματα, όπως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και το Αφγανιστάν, αλλά και η μεταξύ τους συνεργασία στον ενεργειακό, στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα. Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία τους, αφού ο όγκος τους το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σημείωσε αύξηση 43%.
Και τηλεφώνημα στον Τραμπ
Ημέρα επαφών ήταν η χθεσινή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το απόγευμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ (φωτό). Το θέμα της Συρίας βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της συνομιλίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως τα δεινά της Συρίας έχουν «παρατραβήξει» και πως θα πρέπει να επιτείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους για την επίλυση της συριακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ στέλνουν αύριο αντιπρόσωπο στην Αστάνα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εργαστούν από κοινού για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, ενώ συζήτησαν τρόπους επίλυσης της «επικίνδυνης κατάστασης στη Βόρεια Κορέα». Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν πρόσφατα φθάσει σε οριακό σημείο, με αφορμή την επίθεση με χημικά στη Συρία και την αμερικανική «απάντηση» με τους Τόμαχοκ.

