Τι προτείνει η ΑΔΙΠ για την αξιολόγηση
Αξιολόγηση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, και μάλιστα με οικονομική έκπτωση σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτή είναι η ουσία της πρότασης της ΑΔΙΠ, της Αρχής για τη διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, προτείνεται η νέα φάση αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν η πιστοποίηση ποιότητας των 420 προπτυχιακών τμημάτων και 866 μεταπτυχιακών, καθώς και η πιστοποίηση των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) των 36 πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
Το κόστος
Το προτεινόμενο μειωμένο κόστος ανά πιστοποίηση (3.250 ευρώ έναντι 9.000 ευρώ περίπου), στηρίζεται στην υπόθεση ότι μια επιτροπή πιστοποίησης μπορεί κατά μέσον όρο να αξιολογήσει τρία προγράμματα σπουδών του ίδιου γνωστικού αντικειμένου.
Για να επιτευχθεί αυτή η οικονομία κλίμακας έχει προβλεφθεί να ληφθούν ειδικά οργανωτικά και υποστηρικτικά μέτρα.
Η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των μεταπτυχιακών τίτλων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος, καθώς διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της αξίας των ελληνικών τίτλων σπουδών, τη διεθνή αναγνώρισή τους και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων και την απρόσκοπτη κινητικότητα των Ελλήνων φοιτητών στα ευρωπαϊκά ΑΕΙ, αφού η Ελλάδα καλείται να ανταγωνιστεί πανευρωπαϊκά χώρες όπου η πιστοποίηση εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών.

