Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης μιλά για τις εκλογές στην ΕΠΟ και την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας για όλους
Από τον
Γιώργο Σηφάκη
Ηταν η δεύτερη φορά που βρεθήκαμε στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Η πρώτη ήταν λίγο μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του σε μία συνάντηση γνωριμίας με τους αθλητικούς συντάκτες και η δεύτερη για μία αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
Η αλήθεια είναι ότι έχοντας πάρει συνέντευξη και από τον προκάτοχό του και συνεπαρμένος από το πάθος του Κοντονή και τη δουλειά με… τσαμπουκά που έκανε στον αθλητισμό, μπήκαμε κάπως επιφυλακτικοί σε αυτήν τη συνάντηση. Γρήγορα η επιφυλακτικότητα έγινε άνεση, γιατί μπορεί ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού να μην είναι… φωνακλάς, να μην είναι απόλυτος, έχει όμως το ίδιο αποφασιστικό όσο και επίμονο βλέμμα που υπόσχεται ότι θα κάνει έργο και θα πετύχει.
Ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν είναι πολιτικός και γι’ αυτό έδειξε να μη φοβάται να απαντήσει σε όλα. Μας μίλησε για την ψήφιση των διατάξεων του αθλητικού νομοσχεδίου, το θέμα της ΕΠΟ, το καυτό ζήτημα της διαιτησίας, τους τακτικούς δικαστές, την κόντρα των τεσσάρων «μεγάλων» και στο πόσο αυτή βλάπτει το ποδόσφαιρο, τη βία και ένα σωρό άλλα ζητήματα που σίγουρα θα συζητηθούν.
-Μπήκατε με το καλημέρα στα «βαθιά». Η κατάσταση στην ΕΠΟ, το χάος στο ποδόσφαιρο, οι κόντρες και τα… μαχαιρώματα, ο τελικός της ντροπής σάς έκαναν κάποιες στιγμές να μετανιώσετε και να πείτε «Πού… ήρθα;»
Ούτε δευτερόλεπτο δεν το σκέφτηκα. Ασχολούμαι από παιδάκι με τον αθλητισμό, ξέρω ποδόσφαιρο, πάω στα γήπεδα και πήγαινα και παλιά, είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά ως υφυπουργός με ενδιαφέρει ο αθλητισμός και τίποτε άλλο. Ηξερα, λοιπόν, πού ερχόμουν και τις δυσκολίες που θα συναντήσω, και πράγματι ήταν και είναι πολλές. Βλέπει όλη η Ελλάδα ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα στο ποδόσφαιρο, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Τα γεγονότα του περασμένου Μαΐου και όσα έγιναν στον τελικό του Βόλου μάς πήγαν πίσω. Καταφέραμε όμως και εγώ και ο προκάτοχός μου να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι καμία ομοσπονδία δεν μπορεί να λειτουργεί σε καθεστώς ανομίας.
Καταλαβαίνουμε το αυτοδιοίκητο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ο νόμος. Οχι σε τεχνικά ζητήματα ή στη διαιτησία, αλλά στη Δικαιοσύνη, στη διαφάνεια και την ισονομία. Κι αυτό, νομίζω, έγινε αποδεκτό από όλους. Καταφέραμε, κερδίσαμε να υπερισχύσει ο νόμος, γιατί είχαμε σύμμαχο τη FIFA, που τάχθηκε στο πλευρό μας. Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά, αλλά θα προχωρήσουμε μπροστά. Ο Ελληνας βιώνει δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο αθλητισμός είναι η χαρά του και δεν θα του τη στερήσει κανένας. Καταφέραμε να βάλουμε την κολύμβηση στα σχολεία και μάλιστα πώς θα προστατεύονται τα παιδιά από πνιγμό. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις που έχουν παραμεληθεί εδώ και χρόνια και θέλουμε διάλογο με τις ομοσπονδίες. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.
Οι εκλογές στην ΕΠΟ θα φέρουν κάτι διαφορετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα βιώσει ο φίλαθλος μία από τα ίδια:
Είμαστε μπροστά σε μια ξεκάθαρη κατάσταση. Τόσα χρόνια και κάθε φορά που το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να επιβάλει τη νομιμότητα, την εφαρμογή των ελληνικών νόμων δηλαδή, έβρισκε… πόρτα με την πρόφαση του αυτοδιοίκητου και τη μη παρέμβαση ή την εσφαλμένη παρέμβαση εκ μέρους της FIFA και της UEFA. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, έχουν κατανοήσει τα προβλήματα και βρισκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, το αυτοδιοιήκιτο, τους όρους του και μέχρι πού εκτείνεται, αλλά αναγνωρίζουμε και πού εκτείνεται ο ελληνικός νόμος στο ελληνικό νομικό πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται ένα αναθεωρημένο καταστατικό που είναι έργο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και κυρίως της FIFA και της UEFA .
Εφόσον αυτό αναγνωριστεί και πλέον υπάρχει ένα καταστατικό με το οποίο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία λειτουργεί σε καθεστώς νομιμότητας, με διαφάνεια, με όρους χρηστής διοίκησης και ορθής διακυβέρνησης, τότε προφανώς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, να λειτουργήσει κανονικά η ομοσπονδία, να γίνουν εκλογές και να προχωρήσουμε στην κανονικότητα. Και από κει και μετά να λύσουμε τα πολύ μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το ερασιτεχνικό αλλά και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η εικόνα είναι αυτή που περιέγραψε ο κ. Δρόσος και προκύπτει όχι από το μυαλό του κ. Δρόσου αλλά από έγγραφα, από στοιχεία και από την έκθεση της Deloitte. Ολα αυτά έχουν πάρει τον δρόμο τους, έχουν σταλεί στις αρμόδιες Αρχές και νομίζω πως θα πέσει άπλετο φως στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Το θέμα είναι πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι γκρίζα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στόχος, λοιπόν, να υπάρχουν κανόνες, να υπάρχει διαφάνεια και να δούμε και μια άλλη εικόνα: Να επιστρέψει αυτό που λέμε διασκέδαση, να επιστρέψει στον φίλαθλο η Κυριακή του χωρίς σκιές, χωρίς παιχνίδια πίσω από κλειστές πόρτες και, το κυριότερο, αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί δεν μπορούν να επηρεάζουν αυτό το άθλημα, δεν μπορούν να επηρεάζουν αυτή την πραγματικότητα και δεν μπορούν να οδηγούν τον κόσμο στα άκρα. Οσο για τις ομοσπονδίες, τις θέλουμε για διάλογο, όπως είπα και στον κ. Βασιλακόπουλο, «να είμαστε καλά για να τσακωνόμαστε», εμείς θέλουμε διάλογο με όλους.
Για τις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες, τι έχετε να πείτε;
Δεν καμωνόμαστε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική ή ότι λύνουμε το σύνολο των ζητημάτων, αλλά είναι μικρές παρεμβάσεις οι οποίες όλοι αναγνώρισαν πως έχουν θετική κατεύθυνση, όλοι οι φορείς, το σύνολο της αντιπολίτευσης, άλλοι το ψέλλισαν, άλλοι το είπαν πιο καθαρά και αυτό φάνηκε και μετά στην ψηφοφορία, έστω κι αν ακολουθήθηκε μια πάγια αντιπολιτευτική τακτική. Σαφέστατα, η πιο σημαντική διάταξη είναι το ζήτημα της αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, γιατί πιστεύουμε πως είναι μια σοβαρή μεταρρύθμιση που μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αδειοδότησης. Είναι ντροπή να δίνουμε για 13 χρόνια συνεχώς παρατάσεις.
Θα υπάρξει τρόικα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η νέα διοίκηση θα έχει τον έλεγχο της
FIFA…
Δεν θα είναι ακριβώς τρόικα, αλλά θα είναι μία επιτροπή που θα ελέγχει ότι θα τηρούνται οι νόμοι. Για να είμαι ειλικρινής, όχι μόνο το επικροτώ, αλλά το πρότεινα κιόλας. Δεν θα είναι μπαμπούλας, θα είναι μία δικλίδα ασφαλείας ότι τηρούνται οι νόμοι και εφαρμόζονται απέναντι σε όλους και όχι κατά το δοκούν. Μέχρι πριν από λίγο καιρό παραβιάζονταν οι νόμοι και οι κανόνες της FIFA από την ίδια την ΕΠΟ, πλέον αυτό δεν θα μπορεί να γίνει. Αυτή η επιτροπή θα είναι όχι για να πατρονάρει, αλλά για να ελέγχει. Μέχρι να καταλάβουν οι «μεγάλοι παίκτες» ότι είμαστε στο σημείο μηδέν και το ποδόσφαιρο δεν έχει μέλλον χωρίς διαφάνεια και ισονομία.
Χρήση του βίντεο για να μην υπάρχει φόβος ότι το παιχνίδι είναι στημένο!

Η διαιτησία είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στο ποδόσφαιρό μας. Πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση; Υπάρχουν λύσεις;
Ας μη γελιόμαστε. Πρέπει να σπάσει ο κύκλος της σχέσης παραγόντων – διαιτητών. Η διαιτησία είναι τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε ούτε να μένουμε άφωνοι ούτε άπραγοι. Και σε αυτό το κομμάτι βάλαμε τη FIFA και την UEFA στις συζητήσεις. Πετύχαμε να χρησιμοποιηθεί στο πρωτάθλημά μας η χρήση βίντεο. Μπορεί να ξενερώνει λίγο η εικόνα, αλλά θα δούμε ένα πρωτάθλημα που θα παίζεται επί ίσοις όροις. Με αυτόν τον τρόπο, ο φίλαθλος θα βλέπει τον καλύτερο ή τον πιο τυχερό να κερδίζει και δεν θα φοβάται ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Θα φύγει η καχυποψία και θα επιστρέψουν η καζούρα και η πλάκα. Η διαιτησία πρέπει να αυτονομηθεί και πρέπει να σκεφτούμε και την περίπτωση να μην έχουμε καλούς διαιτητές. Παράλληλα, πρότασή μας είναι, και πιστεύω ότι το θέλουν και η ΕΠΟ αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, να έρθουν ξένοι αρχιδιαιτητές που θα κάνουν ανενόχλητοι και χωρίς πιέσεις τη δουλειά τους. Περιμένω να δω τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.
Η Δικαιοσύνη καθυστερεί να βγάλει αποφάσεις και οι τακτικοί δικαστές μάλλον δεν έχουν πάρει άριστα σε αυτόν τον πρώτο χρόνο…
Διαφωνώ. Νομίζω ότι οι τακτικοί δικαστές έκαναν πολύ καλή δουλειά. Για πρώτη φορά τιμωρήθηκαν όλοι, και μάλιστα αυστηρά. Οι δικαστές κάνουν ό,τι λέει ο νόμος, οι τακτικοί δικαστές είναι κατάκτηση. Θα εκλέγονται από το δικαστικό συμβούλιο και θα έχουν θητεία. Αρα δεν θα μπορεί να τους ενοχλήσει κανείς. Είναι η πρώτη φορά που δεν ήταν κανένας πάνω από κάποιον άλλον. Απέναντι στους τακτικούς δικαστές έχουμε το παρελθόν και ξέρουμε όλοι τι γινόταν.
Η Δικαιοσύνη θα ενεργεί πλέον άμεσα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι η βία και η κακή διαιτησία, που εξαγριώνει τον κόσμο. Πώς μπορεί η κυβέρνηση, αν όχι να την εξαλείψει, τουλάχιστον να την περιορίσει;
Ας παραδεχτούμε ότι η βία δεν είναι αθλητική. Είναι κοινωνικό φαινόμενο που πηγάζει από την ανεργία στους νέους, που αγγίζει το 50%, από τους χαμηλούς μισθούς, αλλά και από την έλλειψη ισονομίας σε αρκετούς τομείς της ζωής. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να το εξαφανίσεις, αλλά σίγουρα μπορείς να το περιορίσεις. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, η Δικαιοσύνη θα ενεργεί άμεσα, οι αποφάσεις θα βγαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι ποινές θα είναι βαριές.
Θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο στο συγκεκριμένο θέμα και βάζουμε στο παιχνίδι επιτροπή με τη συμμετοχή της FIFA, της UEFA και του αθλητικού δικαστή. Θα πρέπει να ορίσουμε κανόνες ακόμα και για την παρουσία της Αστυνομίας και των ομάδων. Πού ξεκινάει η δικαιοδοσία του καθενός και ποιες είναι οι ευθύνες τους. Το ξέφραγο αμπέλι θα τελειώσει και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Βέβαια, για να σταματήσει η βία πρέπει να σταματήσουν και οι επιχειρηματικές κοκορομαχίες που προκαλούν. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τα σχολεία να βελτιώσουμε την εικόνα και ο Ελληνας φίλαθλος να αποκτήσει παιδεία και κυρίως το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που απουσιάζει.

