Εχουν αδήλωτους ή ανασφάλιστους
Στο 50% φτάνει η παραβατικότητα στις τουριστικές περιοχές, καθώς σύμφωνα με τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) πολλές επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό που δεν το δηλώνουν και δεν το ασφαλίζουν.
Συγκεκριμένα, σε 200 ελέγχους που έχει διενεργήσει τον τελευταίο μήνα το ΣΕΠΕ εντοπίστηκαν 100 παραβατικές επιχειρήσεις, στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ή κλήθηκαν να δώσουν γραπτές εξηγήσεις. «Δίνουμε τη μάχη μέσα από την Επιθεώρηση Εργασίας για εφαρμογή των κανόνων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς» τόνισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι εντός της τουριστικής περιόδου υλοποιείται ένα στοχευμένο σχέδιο ελέγχων.
Στην υγεία
Ταυτόχρονα, σε 209 ελέγχους για την υγεία και την ασφάλεια σε ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούν 10.829 εργαζομένους διαπιστώθηκαν 115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Οπως δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου, πρόσφατα επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμο 1.600.000 ευρώ σε μεγάλη τράπεζα για πάνω από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας, ενώ χθες ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων 252.000 ευρώ πάλι σε τράπεζα, για παραβάσεις σχετικά με το ωράριο.
Από τον Σεπτέμβριο θα ενταθεί ο κοινός έλεγχος από ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και τα ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ για όσες επιχειρήσεις συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία θα αποκλείονται χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

