A ιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γερμανικής λιτότητας άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε χθες με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Ιταλίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε (εννοώντας τον κ. Σόιμπλε) ότι «αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούργιο».
Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν εκτενώς στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στα κοινά συμφέροντα των λαών του ευρωπαϊκού Νότου. Σχετικά με το όραμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αναγέννηση της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «σε πολλά σημεία συμφωνούμε», σημειώνοντας ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους.
«Η τοποθέτηση του προέδρου Γιούνκερ ανοίγει ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σε πολλά σημεία είμαι σύμφωνος» είπε και πρόσθεσε ότι «είναι καλοδεχούμενη η συζήτηση και τα γενναία βήματα στην κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη». Από την πλευρά του ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες Βορρά – Νότου, προσθέτοντας πως η συνεργασία Ιταλίας – Ελλάδας ενισχύει συνολικά τον ευρωπαϊκό Νότο, που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Είμαστε κατεξοχήν μεσογειακές χώρες και προσπαθούμε και οι δύο για σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία στην ευρωζώνη.
Να μην είναι μια πορεία αποκλεισμών, αλλά συνεργασίας» είπε και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης πρέπει να αφορά βελτιωμένες πολιτικές: «Θα ήθελα μια Ευρώπη υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες της. Χρειαζόμαστε απασχόληση, ανάπτυξη, καινοτομία».