Υποσχέθηκε ανάπτυξη ο Κινέζος ηγέτης, ανησυχούν οι αναλυτές για «φούσκα» στην αγορά ακινήτωνΑπό τη
Θεανώ Καρούτα
Το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, θα αποτελεί αναμφίβολα ορόσημο για τη χώρα, καθώς ο Σι Τζινπίνγκ κατοχύρωσε -όπως αναμενόταν- τη δεύτερη θητεία του, υποσχόμενος μια νέα εποχή στην οποία η Κίνα «θα γίνει πανίσχυρη δύναμη»!
Ο πρόεδρος Σι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα της αύξησης των τιμών των ακινήτων, που απασχολεί και έχει πλήξει έντονα τους Κινέζους, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να μετατρέψει την Κίνα σε χώρα καινοτομίας, με το βλέμμα στραμμένο στην αεροδυναμική, τον κυβερνοχώρο και τις μεταφορές.
Οι στόχοι
Στον απόηχο του συνεδρίου, το Reuters σημειώνει πως η Κίνα θα παρουσιάσει ανάπτυξη 6,8% το 2017, ξεπερνώντας τον κρατικό στόχο και εμφανίζοντας επιτάχυνση για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, ενώ οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του χρέους της. Κι ενώ όλα συντείνουν στο ότι ο Σι θα εφαρμόσει εύκολα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του, οικονομολόγοι διεθνώς ανησυχούν μήπως σκάσει «φούσκα» στην κινεζική αγορά ακινήτων, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία.
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παρουσίασε την Τετάρτη τη νέα ηγεσία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επανεκλέγεται στη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Τα άλλα έξι μέλη της ανώτατης ηγεσίας της χώρας είναι ο Λι Κετσιάνγκ, ο Λι Τζανσού, ο Γουάνγκ Γιανγκ, ο Γουάνγκ Χουνίνγκ, ο Τζάο Λετζί και ο Χαν Τζενγκ.
Σημαντικότερο, όμως, όλων θεωρείται το γεγονός πως εγκρίθηκε παμψηφεί η τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό το όραμα του ισχυρού Κινέζου ηγέτη. «Οι σκέψεις του Σι Τζινπίνγκ πάνω στον σοσιαλισμό» και τα χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή ανύψωσαν τον Σι στο επίπεδο του ιδρυτή του ΚΚΚ, Μάο Τσε Τουνγκ.