«Αντάρτικο» στη Θεσσαλονίκη: Λιτανεία με πιστούς για τον άγιο Δημήτριο

Με συμμετοχή πιστών θα γίνει η λιτανεία της εικόνας του αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και όχι χωρίς τη συμμετοχή τους, όπως ανακοίνωσε ο ιερός ναός του πολιούχου της πόλης, μετά από επιθυμία και του μητροπολίτη Ανθίμου, μία απόφαση που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όσα είχαν ανακοινωθεί.

Θυμίζουμε ότι από τα διάφορα υπουργεία είχε αναφερθεί ότι «η λιτανεία της εικόνας του αγίου Δημητρίου θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή πιστών», αλλά οι ιερείς και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχουν αντίθετη γνώμη, την οποία εξωτερικεύουν με ανακοίνωση, στην οποία θεωρούν δεδομένη τη «συμμετοχή των ευλαβών και φιλαγίων χριστιανών», καλώντας ουσιαστικά τους πιστούς να ακολουθήσουν τη λιτανεία της εικόνας.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η λιτανεία, που πραγματοποιείται στην πόλη μας κατά την παραμονή της εορτής του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του πολιούχου, θα τελεσθεί κανονικά την προσεχή Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ε.ε. στις 11.00 π.μ., σύμφωνα πάντα με την πρόθεση και επιθυμία του Παναγιωτάτου ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου, όπως αποτυπώθηκε στο πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης -που καταρτίστηκε και ανακοινώθηκε ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου- και με την υπ’ αριθμ. 74928/13 Οκτωβρίου 2021, εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών».

Κι ακόμη: «Η λιτανεία των σεπτών ιερών λειψάνων του αγίου Δημητρίου και της ιεράς εικόνας της Παναγίας που συνεορτάζει, ως ευχαριστιακό έθος προς τον άγιο, από αιώνων παραδεδομένη και καθιερωμένη, τυγχάνει εκ των κορυφαίων εκδηλώσεων προς τιμήν του αγίου μας και ως εκ τούτου τελείται με την αρμόζουσα προς τον πολιούχο μας τιμή, τη δέουσα -κατά το δυνατόν- μεγαλοπρέπεια, στις μέρες μας, δε, σύμφωνα προφανώς με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας, με αυτονόητη, όμως, και δεδομένη σε κάθε περίπτωση τη συμμετοχή των ευλαβών και φιλαγίων χριστιανών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα