Στους ρυθμούς της παραλλαγής Ομικρον (και) η χώρα μας

Δείγματα του νέου στελέχους ανιχνεύτηκαν στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Προειδοποίηση για δραματική αύξηση των κρουσμάτων

Και η χώρα μας κινείται πλέον στους ρυθμούς της παραλλαγής Όμικρον, καθώς, μετά τον εντοπισμό 26 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, χθες εντοπίστηκαν από τις αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ δείγματα της άκρως μεταδοτικής νέας μετάλλαξης και στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Η ανίχνευση έγινε σε δείγμα της Κυριακής, μέσα από νέα πρωτοποριακή -υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο- μοριακή μέθοδο που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση και τη συχνότητα εμφάνισης του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, που ακόμα κυριαρχεί στην κοινότητα.

«Σήμερα σε όλον τον κόσμο οι μόνες αξιόπιστες προσπάθειες προσδιορισμού του στελέχους Όμικρον αφορούν χρονοβόρες μεθόδους παράλληλης αλληλούχισης εκατομμυρίων νουκλεοτιδίων του ιού, έπειτα από επίπονες διαδικασίες προσυγκέντρωσης των δειγμάτων.

Ανταποκρινόμενη στην απαίτηση για έγκαιρη ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του στελέχους Όμικρον στα λύματα, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αναπτύξει μια νέα μοριακή μέθοδο real time PCR, που έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον και όχι του Δέλτα» εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης τόνισε, δείχνοντας πως η επιστημονική κοινότητά της παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχη:

«Τα δεδομένα που έχουμε από άλλες χώρες μάς οδηγούν σε μία πολύ απότομη, δραματική αύξηση κρουσμάτων. Υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις ότι αυτό θα συμβεί αρχές Ιανουαρίου».

Την ίδια ώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τα συμπτώματα που εμφανίζονται το πρώτο 48ωρο μετά τη μόλυνση.

Όπως φαίνεται, είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Αναλυτικά, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η ρινική καταρροή, ο ξηρός λαιμός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση και το φτέρνισμα. Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό.

Πρόσθεσε ότι, αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Στο θέμα της θεραπείας του κορονοϊού αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ξεκαθάρισε ότι η θεραπεία της νόσου πρέπει να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η μία είναι στο σπίτι, που δυστυχώς γίνεται μία καταστρατήγηση φαρμάκων και παρεμβάσεων, και η δεύτερη αφορά την αντιμετώπιση μέσα στο νοσοκομείο. Ιδανική θεραπεία, όπως είπε, δεν υπάρχει.

«Μέσα στο νοσοκομείο, αυτό που κάνουμε είναι καλύτερη οξυγονοθεραπεία και με τον σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα» επισήμανε.

Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί ως τώρα για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης Covid-19 φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές (αλλά όχι κλινικές) μελέτες.

Οι αρχικές προδημοσιεύσεις των επιστημόνων αναφέρουν ενδείξεις από τα εργαστηριακά πειράματά τους ότι η Όμικρον είναι ανθεκτική πλήρως ή εν μέρει απέναντι ουσιαστικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, σύμφωνα με το «Nature».

«Ρουκέτα» Τούντα: Πολύ πιθανό να κάνουμε και τέταρτη δόση εμβολίου τρεις μήνες μετά την τρίτη

Βόμβα μεγατόνων εξαπέλυσε χθες ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τέταρτη δόση εμβολίου, και μάλιστα τρεις μόλις μήνες μετά την τρίτη! Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πέφτει σημαντικά μετά τους τρεις μήνες και ανέφερε το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή της τέταρτης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών.

«Βλέπουμε ότι η ανοσία αυτή τη στιγμή με την τρίτη δόση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική, ειδικά έναντι της Όμικρον. Αλλά, ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι τα εμβόλια έχουν μια διάρκεια και η αποτελεσματικότητά τους πέφτει σημαντικά μετά τους τρεις μήνες» εξήγησε.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξουν εμβόλια, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, και έτσι δεν θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε τρεις μήνες.

«Είναι πιθανό να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε μία φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη» είπε και επανέλαβε τη θέση του υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, λέγοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για τους άνω των 50 ετών και για περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.

«Ζητάμε από τους πελάτες στην εστίαση να πηγαίνουν εμβολιασμένοι και δεν το ζητάμε από τους εργαζομένους στην εστίαση» είπε με δηκτικό τρόπο και επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει και για τους υγειονομικούς, δηλαδή ένα καθεστώς αργίας χωρίς αμοιβή. «Δεν μπορούμε να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας» συμπλήρωσε.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι η υποχρεωτικότητα σε ορισμένες κατηγορίες βοήθησε σε σημαντικό βαθμό να αυξηθεί τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών στη χώρα μας. Τέλος, ο κ. Τούντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το rapid test θα έπρεπε να εφαρμοστεί έτσι όπως ήταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία -κατά τον ίδιο- «έκανε πίσω» επειδή θεώρησε ότι αυτό το μέτρο ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί.

Σκέφτονται ματαίωση όλων των εκδηλώσεων

Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο χθες το απόγευμα. Ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως τα ισχύοντα μέτρα αρκούν, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων «άδειασε» το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας, προτείνοντας μια σειρά νέων μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εισηγήθηκε χθες το απόγευμα την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ-95 σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τη ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την εισήγηση και θα προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις. Παράλληλα, οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν ακόμα μια δέσμη μέτρων που προτείνουν να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου και περιλαμβάνουν περιορισμούς στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμό ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας.

Όσον αφορά τα ταξίδια, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται σε rapid test τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Οι ραγδαίες εξελίξεις με την πρόταση για ένα πακέτο σκληρών μέτρων επιβεβαιώνουν την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας για την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός πως η κυβέρνηση και η επιτροπή κινούνται πλέον σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Σήμερα, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων αναμένεται να φανεί αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις των επιστημόνων ή θα επιμείνει στην προϋπάρχουσα θέση πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

Ανοιχτή (από χθες) η πλατφόρμα για τα δύο δωρεάν self tests

Ανοιχτή είναι από χθες το πρωί η πλατφόρμα για τα δύο δωρεάν self tests που δικαιούνται όλοι οι πολίτες άνω των 5 ετών για τις ημέρες των εορτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, το σύστημα διάθεσης των τεστ αυτοδιάγνωσης θα είναι ανοιχτό ως την τελευταία ημέρα του χρόνου, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να τα προμηθευτεί κανείς είναι να έχει μαζί του τον ΑΜΚΑ του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο φόβος εν όψει των εορτών είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους, είτε σε ρεβεγιόν σε σπίτια είτε σε κέντρα διασκέδασης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού υπήρξε διαρροή για υποχρεωτική διενέργεια rapid test από όλους -εμβολιασμένους και μη- για την είσοδο σε κλειστούς χώρους διασκέδασης τις ερχόμενες ημέρες. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από εμβολιασμένους πολίτες και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω.

«Δέχθηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαρηγιάννης: Δεν θα αποφύγουμε την επιβολή ολικού lockdown

Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προβλέπει από την αρχή της πανδημίας τις εξελίξεις με βάση πολυπαραγοντικά μαθηματικά μοντέλα και αλγορίθμους. Όπως είπε, θα στείλει το αργότερο έως αύριο τη σχετική έκθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι αν υπάρξει lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα. Αντίθετα, αν εφαρμοστεί στα μέσα του Γενάρη, όταν κατά τον ίδιο τα κρούσματα θα φτάσουν τα 6.000 ημερησίως, τότε το lockdown θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο!

Σύμφωνα με εκτίμησή του, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο σε πρώτη φάση στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και την Αθήνα. Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση.
Στο ίδιο πνεύμα, προειδοποίησε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν διά ζώσης οι εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Επανεμφάνιση Σώρρα: Δεν έχουμε (λέει) σχέση με τους «Θεματοφύλακες»

Έπειτα από μήνες σιωπής έκανε χθες την επανεμφάνισή του ο πρόεδρος της «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος τοποθετήθηκε για το ζήτημα των «Θεματοφυλάκων», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τα «τάγματα εφόδου» κατά των εμβολίων και ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του ουδεμία σχέση έχει με αυτά τα πρόσωπα.
Ο άνθρωπος που θα «έσωζε» την Ελλάδα αποπληρώνοντας το δημόσιο χρέος με τα δισεκατομμύρια που δήθεν διέθετε στην τράπεζα της «Ανατολίας», χαρακτήρισε τους «Θεματοφύλακες» «μορφώματα», τα οποία ορισμένες «τηλεπερσόνες που πλασάρονται ως δημοσιογράφοι» επιχειρούν να συνδέσουν με την οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις». Μάλιστα, ο Αρτέμης Σώρρας απαξίωσε τη δράση όλων αυτών των οργανώσεων μιλώντας υποτιμητικά γι’ αυτές, ενώ ξεκαθάρισε πως «καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες τακτικές όλων αυτών των μορφωμάτων».

«Ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι η “Ελλήνων Συνέλευσις” και ο πρόεδρός της ουδεμία σχέση έχουν με κινήματα και κινηματάκια, νόμιμα ή παράνομα, κόμματα και κομματιδιάκια που πέρασαν ή θα εμφανιστούν στο μέλλον και βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα τις παράνομες τακτικές όλων αυτών των μορφωμάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Αρτέμης Σώρρας επιτέθηκε ακόμη μια φορά κατά των δημοσιογράφων, τους οποίους κατήγγειλε ότι διαστρέφουν την πραγματικότητα και στοχοποιούν το κόμμα του.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα