Συνελήφθη από τους αστυνομικούς που διερεύνησαν τη σχετική ανώνυμη καταγγελία, ένας αλλοδαπός που δρούσε σαν δουλέμπορος εξαναγκάζοντας παράνομους μετανάστες να εργάζονται σε χωράφια της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου.
Τους μετανάστες ο ίδιος του κρατούσε «φυλακισμένους» με τη βία, σε συνεργασία με έναν συμπατριώτη του, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται, αλλά και έναν ντόπιο, ο οποίος και συνελήφθη.
Σε βάρος του αλλοδαπού συλληφθέντα, αλλά και του καταζητούμενου συμπατριώτη του, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, της παράνομης κατακράτησης και της παραβίασης του Κώδικα Μετανάστευσης.
Όσον αφορά στον ντόπιο, σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διευκόλυνση παραμονής αλλοδαπών που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων.
Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο συλληφθείς, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, προσέγγισε τα θύματα και τούς έπεισε να έρθουν από διάφορες χώρες του εξωτερικού στην Ελλάδα για να εργαστούν στη συγκομιδή πορτοκαλιών, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, αναφέροντάς τους ψευδώς ότι θα τους παρείχε χώρο διαμονής, καλή αμοιβή και τακτοποίηση των εγγράφων τους για τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα μας.
Τούς κρατούσαν κλειδωμένους σε αποθήκη
Αφού οι αλλοδαποί εισήλθαν στην χώρα μας, ο κατηγορούμενος, ενεργώντας από κοινού με συνεργούς του, τους μετέφεραν σε αποθήκη, ιδιοκτησίας του ημεδαπού κατηγορούμενου σε περιοχή του Μεσολογγίου, όπου καθημερινά ο ίδιος και τρεις τουλάχιστον ακόμη ομοεθνείς του, τους παραλάμβαναν με οχήματα και τους μετέφεραν σε χωράφια για εργασία και ακολούθως πάλι στην αποθήκη, όπου τους κλείδωναν.
Ο κατηγορούμενος είχε αφαιρέσει και παρακρατούσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλλοδαπών θυμάτων, ενώ παράλληλα τούς ενημέρωνε ότι του οφείλουν το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ έκαστος, για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την εύρεση εργασίας, εξαναγκάζοντάς τους να εργάζονται καθημερινά για να τον αποπληρώσουν.
Ο δεύτερος αλλοδαπός κατηγορούμενος είναι ιδιοκτήτης τριών Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. οχημάτων, που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι για την μεταφορά των αλλοδαπών στα χωράφια. Τα εν λόγω οχήματα κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας – Παράλληλη Έδρα Μεσολογγίου.


