Σοκ προκάλεσε στο Μαλεβίζι Ηρακλείου και όχι μόνο η είδηση πως ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Καλλέργης έδωσε τέλος στη ζωή του.
Ο 79χρονος επιχειρηματίας με την πολυσχιδή δραστηριότητα και ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση αυτοπυροβολήθηκε στην αυλή του σπιτιού του και εντοπίστηκε νεκρός από τη σύντροφό του. Μάλιστα φημολογείται πως άφησε και σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που πήρε την μοιραία απόφαση.
Ο Σπύρος Καλλέργης είχε μια απαράμιλλη επιχειρηματική δράση. Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίξηση ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ως υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου. Επίσης ήταν ο τελευταίος εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Η Τόλμη».
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τύλισο Μαλεβιζίου, ως πρώτο παιδί του Αντωνίου Καλλέργη, με καταγωγή από τη Μονή Μαλεβιζίου, και της Φωτεινής (Μαναβάκη) Καλλέργη από την Τύλισο.
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Μαλεβίζι, ενώ ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές πριν εισαχθεί στη Σχολή Μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι.
Από νωρίς ξεκίνησε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «ΔΕΣΜΟ».
Ως πολυδιάστατος άνθρωπος όμως δημιούργησε και το εργοστάσιο πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης «ALFAPLASTIKS» στην Παιανία Αττικής.
Το 1981 επέστρεψε στο Μαλεβίζι και επεκτάθηκε σε διάφορους τομείς, όπως οικοδομικές δραστηριότητες, ξενοδοχεία, σταθμούς αυτοκινήτων, αμπελώνες και οινοποιείο, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας κυρίως για κατοίκους της περιοχής και παράγοντας ποιοτικά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες.
Παράλληλα, υπήρξε δραστήριος αθλητικά και κοινωνικά: ίδρυσε τον «Καλλέργειο Α.Ο.» για την Ελληνορωμαϊκή και Ελευθέρα πάλη στην Κρήτη, εκλεγόταν πρόεδρος για πάνω από 30 χρόνια και υπηρέτησε 25 έτη ως μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πάλης Ελλάδος. Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Πάλης Κρήτης και τρεις φορές αρχηγός των ελληνικών αποστολών σε παγκόσμια πρωταθλήματα (Ατλάντα, Βουδαπέστη, Πάτρα).
Ήταν επίσης ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Αλόγου «ΠΑΣΥΦΑ», ενεργός στη διάσωση του Κρητικού Γεωργαλίδικου αλόγου, ειδικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης για θέματα ακινήτων, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σοσιαλιστικών Μελετών «Σταύρος Καλλέργης», πρόεδρος της λέσχης «Απανταχού Καλλέργηδων», επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, και ιδρυτής του ιστορικού συλλόγου «Σκαφιδαρά», που πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανικής σε οικιστική ζώνη και την απομάκρυνση ρυπογόνων επιχειρήσεων.
Σε έκτακτη συνεδρίαση συνήλθε τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λευτέρη Καλλέργη, για τον απρόσμενο θάνατο του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, Σπύρου Καλλέργη.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη διαδρομή και τη συμβολή του Σπύρου Καλλέργη στην τοπική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα που συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του με την ανάπτυξη του Μαλεβιζίου. Όπως σημειώθηκε, μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα δημιούργησε θέσεις εργασίας, στήριξε οικογένειες και ενίσχυσε την τοπική οικονομία, ενώ η συμμετοχή του στα κοινά χαρακτηρίστηκε από υπευθυνότητα, γνώση και διάθεση συνεργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη στάση του απέναντι στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον οποίο, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, δεν αντιμετώπιζε ως αξίωμα αλλά ως ευθύνη, δίνοντας έμφαση στον διάλογο, τη σύνθεση και την ενότητα.


