Δραματική έκκληση στην κυβέρνηση κάνει η δήμαρχος του νησιού
Στους… κόλπους της απελπισίας βρίσκονται κάτοικοι και επαγγελματίες στη Γαύδο, καθώς το νησί αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη σε τροφή και βασικά αγαθά. Η κατάσταση οφείλεται τόσο στον περιορισμό των δρομολογίων από και προς την Κρήτη, όσο και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμποδίζουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Σε δηλώσεις που έκανε στην ιστοσελίδα Creta24, η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, ανέφερε πως το τελευταίο δρομολόγιο ήταν στις 16 Ιανουαρίου.
Από τότε, μόνο ένα μικρό φουσκωτό κατάφερε να φτάσει στο ακριτικό νησί τις προηγούμενες ώρες, ωστόσο οι προμήθειες που μετέφερε δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών, τα κενά είναι πλέον ορατά σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και άλλα απαραίτητα είδη.
Η εικόνα της ακτοπλοΐας είναι απογοητευτική, καθώς τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν μόλις δύο δρομολόγια. Με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό –και εφόσον το επιτρέψει ο καιρός– το επόμενο πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει τη Γαύδο την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου.
Η δήμαρχος δεν παρέλειψε να απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση, ζητώντας την απαραίτητη μέριμνα για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του νησιού, μόλις κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα.
«Ζητάμε να υπάρξει μια μόνιμη και σταθερή σύνδεση της Γαύδου με την Κρήτη. Κατανοούμε ότι η απόσταση και οι καιρικές συνθήκες είναι ένα θέμα. Παρόλα αυτά τα μεγάλα διαστήματα αποκλεισμού προκαλούν ζήτημα στη βιωσιμότητα του νησιού. Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να λύσουμε από μόνοι μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μας έχουν ξεχάσει τελείως»
Την οργή και την αβεβαιότητα των επιχειρηματιών μετέφερε ο Λυκούργος Παπαδάκης, ιδιοκτήτης τουριστικής μονάδας που λειτουργεί όλο το χρόνο. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις και τους πελάτες, αγνοώντας την κατάληξη. Δεν έχουμε απολύτως τίποτα: ούτε ψωμί, ούτε νερό, τίποτα. Είμαστε όλοι εγκαταλελειμμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η Στέλλα Στεφανάκη, ιδιοκτήτρια φούρνου, δίνει τη δική της μάχη με την προμήθεια πρώτων υλών. Η κατάσταση την ανάγκασε να εγκαταλείψει το νησί για λόγους υγείας, πλέον όμως δεν μπορεί να επιστρέψει.
«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα φάρμακα και τις προμήθειες. Τα δρομολόγια είναι ελάχιστα και ο καιρός φέτος δεν βοηθάει καθόλου. Ως μόνιμοι κάτοικοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται καλός προγραμματισμός, αλλά φέτος οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα μας ξεπέρασαν. Η αίσθηση της απομόνωσης χτυπάει έντονα την πόρτα μας»

