Στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος της Φραντσέσκα Αλμπανέζε, της ανεξάρτητης ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμμορφούμενη με σχετική δικαστική απόφαση.
Με μια λιτή ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, γνωστοποιήθηκε ότι η 49χρονη Ιταλίδα νομικός αφαιρέθηκε από τη διεθνή «μαύρη λίστα». Η συμπερίληψή της σε αυτήν της στερούσε μέχρι πρότινος τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικών καρτών και τη διενέργεια βασικών τραπεζικών συναλλαγών.
Η αναγκαστική στροφή της αμερικανικής διοίκησης ακολούθησε την ετυμηγορία του δικαστή Ρίτσαρντ Λίον, ο οποίος έδωσε εντολή για άμεση αναστολή των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι πάντα προς το δημόσιο συμφέρον».
Η κ. Αλμπανέζε αποτελεί μία από τις πιο ηχηρές φωνές κριτικής κατά του Ισραήλ για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, την είχε κατηγορήσει ανοιχτά ότι ήταν εκείνη που εισηγήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

