Ο ακροδεξιός εκατομμυριούχος δικηγόρος και επιχειρηματίας Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια με ποσοστό 43,73% και ο αριστερός γερουσιαστής Ιβάν Σεπέδα με ποσοστό 40,91% θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κολομβίας στις 21 Ιουνίου, καθώς κανείς υποψήφιος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο. Η υποψήφια της σκληροπυρηνικής δεξιάς Παλόμα Βαλέντσια συγκέντρωσε περίπου 6,9%, ενώ ο κεντροαριστερός Σέρχιο Φαρχάδο έλαβε 4,25%.
Ο Ντε λα Εσπριέγια, 47 ετών, αυτοαποκαλούμενος «Η Τίγρη», δήλωσε ότι μπήκε στην πολιτική για να αποτρέψει την «καταστροφή» της Κολομβίας από την Αριστερά. Δεν έχει διατελέσει ποτέ σε αιρετό αξίωμα, Για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, προτείνει στρατιωτική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, την κατασκευή γιγαντιαίων φυλακών και την υπεράσπιση του δικαιώματος οπλοκατοχής. Ως δικηγόρος πάντως έχει υπερασπιστεί διακινητές ναρκωτικών.
Ο Ιβάν Σεπέδα, 63 ετών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια το 1994, δίπλα στη σορό του δολοφονημένου από παραστρατιωτικούς κομμουνιστή γερουσιαστή πατέρα του. Ως γερουσιαστής ηγήθηκε της έρευνας για τις σχέσεις του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε με παραστρατιωτικές οργανώσεις, πριν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, όπου ο Ουρίμπε έγινε ο πρώτος Κολομβιανός ηγέτης που καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα. Ο Σεπέδα αναδείχθηκε σε εμβληματική μορφή της Αριστεράς. Υποστηρίζει την επίλυση των συγκρούσεων μέσω διαπραγματεύσεων, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσω φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο αμφισβήτησε το αποτέλεσμα το οποίο και ο Σεπέδα απέφυγε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα ο έλεγχος των καταγγελιών για παρατυπίες.
