Το εκρηκτικό πρόβλημα του μαζικού τουρισμού πυροδοτεί νέο κύμα οργής στη Μαγιόρκα, με τους κατοίκους να προειδοποιούν ότι το νησί έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η αρχή έγινε την Κυριακή με μια πρώτη συγκέντρωση έξω από τον καθεδρικό ναό της Πάλμα, η οποία ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για μια μαζική κινητοποίηση στις 26 Ιουλίου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε εσκεμμένα ώστε να μεσολαβήσουν μικρότερες δράσεις, με τους διοργανωτές της πλατφόρμας «Λιγότερος Τουρισμός Περισσότερη Ζωή» να προβλέπουν ιστορική προσέλευση, ειδικά καθώς ακολουθεί η ηλιακή έκλειψη του Αυγούστου που αναμένεται να βουλιάξει το νησί από κόσμο.
🟡 Presentam en roda de premsa la manifestació de dia 26 de juliol
Aquest estiu es tornaran a evidenciar els límits d’un model econòmic que es presenta com un èxit mentre genera expulsió, precarietat i dependència.
Mallorca al límit! pic.twitter.com/0aYT1n4CZg
— MENYS TURISME MÉS VIDA (@menysturisme) June 7, 2026
Οι νέοι της περιοχής δηλώνουν σε απόγνωση, τονίζοντας ότι ο τόπος τους έχει μετατραπεί σε ένα απρόσωπο θεματικό πάρκο, όπου η εύρεση αξιοπρεπούς στέγης για να ξεκινήσουν τη ζωή τους είναι πλέον άπιαστο όνειρο. Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, αφού οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά ηγούνται αυτού του ξεσηκωμού εδώ και μια διετία, με ανάλογες αντιδράσεις να καταγράφονται στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα. Οι ακτιβιστές επιστρατεύουν ευρηματικές αλλά και επιθετικές μεθόδους, από το σαμποτάζ σε κουτιά κλειδιών της Airbnb μέχρι ψεύτικες αστυνομικές κορδέλες που αποκλείουν την πρόσβαση σε παραλίες. Παράλληλα, δεν λείπουν και τα ακραία περιστατικά, όπως οι περσινές αποδοκιμασίες εις βάρος ξένων παραθεριστών που προκάλεσαν ακόμη και τη δημόσια συγγνώμη των διοργανωτών.
Aquest 26 de juliol tornarem a col·lapsar els carrers
Afirmam que Mallorca està al Límit; al límit ecològic, territorial i social, al límit de pressió humana i al límit de la capacitat de resistència de la seva població. pic.twitter.com/x1FZFEC9ft
— MENYS TURISME MÉS VIDA (@menysturisme) June 4, 2026
