Ύστερα από 14 χρόνια κράτησης, ο 73χρονος Σαμπίρ Άχμεντ, εγκέφαλος του διαβόητου κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών στο Ρότσντεϊλ, αποφυλακίστηκε. Αν και του έχει αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητα, ένα νομικό κενό σε νόμο 55 ετών μπλοκάρει την απέλασή του στο Πακιστάν, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα στη Βρετανία.
Η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε την υπόθεση «ιδιαίτερα αποτρόπαια», με εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δηλώνει: «Είμαστε απολύτως σαφείς ότι όταν αλλοδαποί υπήκοοι διαπράττουν εγκλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να απομακρυνθούν από τη χώρα». Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πιέζει για άμεση αλλαγή της νομοθεσίας.
Η είδηση της αποφυλάκισης έχει σκορπίσει τον τρόμο στα θύματά του. Ένα εξ αυτών, με το ψευδώνυμο «Ρούμπι», εξέφρασε την απόγνωσή της: «Φοβάμαι για την ασφάλειά μου και για την ασφάλεια των παιδιών μου. Ο βασικός αρχηγός του κυκλώματος αποφυλακίζεται. Είναι γνωστός στο Ρότσντεϊλ, στο Όλνταμ και στο Μίντλετον. Ακόμη κι αν δεν βρίσκεται εκεί, γνωρίζει ανθρώπους στην περιοχή και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Αυτό με κάνει να νιώθω ανασφάλεια», είπε.
