Οι πρώτες ρομποτικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι γεγονός. Η καρδιοχειρουργική ομάδα του Δρ. Αντωνίου Πίτση πραγματοποίησε τις πρώτες ρομποτικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με το ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία.
Οι επεμβάσεις έλαβαν χώρα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και αφορούσαν στεφανιαία νόσο τριών αγγείων (τριπλό bypass). Ήταν απόλυτα επιτυχημένες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ωφεληθούν από το εξαιρετικό αποτέλεσμα, την ταχεία ανάρρωση, τις πολύ μικρές τομές και το πιο σημαντικό την απουσία διάνοιξης του στέρνου. Με τη χρήση του συστήματος da Vinci στην καρδιοχειρουργική βελτιώνεται κατά πολύ η ακρίβεια με την οποία ο χειρούργος πραγματοποιεί τις επεμβάσεις με αποτέλεσμα ο μεγάλος ωφελημένος να είναι ο ασθενής.
Εδώ να σημειώσουμε ότι η καρδιοχειρουργική ομάδα του δόκτορα Αντωνίου Πίτση παραμένει στην πρωτοπορία της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής για πάνω από μια δεκαετία και έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 2000 ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με ρομποτική υποβοήθηση (επί συνόλου άνω των 17.000 καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων). Η εμπειρία αυτή έχει παρουσιαστεί επανειλημμένως στα μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια και έχει δημοσιευθεί στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Παράλληλα ο Δρ. Πίτσης έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες καρδιοχειρουργούς από όλο το κόσμο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Το έβδομο παγκόσμιο συνέδριο ενδοσκοπικής και ρομποτικής καρδιοχειρουργικής του 2027 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά στην ιστορία στην Θεσσαλονίκη υπό τη διεύθυνση του δόκτορα Αντωνίου Πίτση. Στο συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 10 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ρομποτικές και ενδοσκοπικές, σε ζωντανή αναμετάδοση, με τη συμμετοχή καρδιοχειρουργών και καρδιολόγων από όλο το κόσμο. Αυτό καθιστά τη Θεσσαλονίκη το παγκόσμιο κέντρο της ενδοσκοπικής και ρομποτικής καρδιοχειρουργικής την τελευταία δεκαετία.
