Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν αντιμέτωπες με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βοιωτία και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, με τις αναζωπυρώσεις να εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές των πυροσβεστών.
Παρά τη βελτίωση που παρουσίασε η εικόνα του μετώπου τις τελευταίες ώρες, διάσπαρτες ενεργές εστίες εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, ενώ ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus έχουν καεί περισσότερα από 130.000 στρέμματα μέσα σε τέσσερις ημέρες.
Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Ψάθα και Λούμπα
Το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Ψάθας, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν δεκάδες μικρές ενεργές εστίες και να αποτρέψουν νέα επέκταση της φωτιάς.
Οι δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών αλλά και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ώστε με την έναρξη των εναέριων ρίψεων να μπορέσουν να αναχαιτίσουν κάθε πιθανή αναζωπύρωση.
Είχε προηγηθεί χθες νέα μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή μεταξύ Λούμπας και Ψάθας, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να επέμβουν άμεσα. Στη Λούμπα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με διάνοιξη και ενίσχυση αντιπυρικών ζωνών, ενώ οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Βελτιωμένη εικόνα, αλλά η επιφυλακή παραμένει
Αν και μέχρι χθες το μεσημέρι η κατάσταση είχε παρουσιάσει αισθητή βελτίωση και όλα έδειχναν ότι το μέτωπο θα μπορούσε να περιοριστεί, οι διαδοχικές αναζωπυρώσεις απέδειξαν ότι η φωτιά εξακολουθεί να κρύβει κινδύνους.
Στην Ψάθα η εικόνα εμφανίζεται πλέον καλύτερη, ωστόσο οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι εκτεταμένες, με σημαντικές ζημιές σε κατοικίες, περιουσίες και καλλιέργειες.
Θετικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις αποτελεί το γεγονός ότι τις πρώτες πρωινές ώρες επικρατούσε άπνοια στην περιοχή, συνθήκη που ευνοεί τις προσπάθειες κατάσβεσης και μειώνει τον κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης των εστιών.
Ισχυρές δυνάμεις στο πεδίο
Η επιχείρηση κατάσβεσης παραμένει μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, καθώς στο μέτωπο επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 126 οχήματα και 22 πεζοπόρα τμήματα, πλαισιωμένοι από εθελοντές και υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σημαντική είναι και η διεθνής συνδρομή, καθώς στις επιχειρήσεις συμμετέχουν ακόμη 46 πυροσβέστες από τη Γαλλία και τη Ρουμανία με οκτώ πυροσβεστικά οχήματα.
Από αέρος, τη Δευτέρα συνέδραμαν συνολικά 34 εναέρια μέσα, εκ των οποίων 23 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ τρία ελικόπτερα είχαν συντονιστικό ρόλο, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των επιχειρήσεων.
Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν εκ νέου ρίψεις νερού, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, επιχειρώντας να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο όλες τις ενεργές εστίες και να αποτρέψουν νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.
