Απόγνωση για οίκους ευγηρίας ο ΦΠΑ 24%

Σ ε μηνιαία επιβάρυνση, ύψους 100 ευρώ, κάθε ηλικιωμένου οδηγεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα γηροκομεία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) και την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι δύο φορείς εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την επιβολή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στα γηροκομεία, μιλούν για απόφαση που στερεί από τους τροφίμους το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια στο υπόλοιπο της ζωής τους και προειδοποιούν με… βροχή από λουκέτα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα περισσότερα γηροκομεία δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ.

«Από τον περασμένο Ιούλιο έχει επιβληθεί μια ακατανόητα σκληρή αύξηση του ΦΠΑ, από 13% σε 23%. Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε εκ παραδρομής και πως επίκειται διορθωτική κίνηση, ο ΦΠΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στο 24%.

Η αύξηση αυτή, πάνω από 100 ευρώ μηνιαίως για κάθε τρόφιμο, επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 200 νόμιμα γηροκομεία της χώρας, που οδηγούνται μαθηματικά σε κλείσιμο» αναφέρεται στην επιστολή.

Επιβάρυνση

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΜΦΗ, η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει περίπου 10.000 ηλικιωμένους και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας 5.000 ατόμων. «Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας ή μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους. Ελλείψει κρατικών δομών, δεν υφίσταται κάποια εναλλακτική για τους ανήμπορους και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένους, που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο» επισημαίνουν οι δύο φορείς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα