Αδειασε η Ειδομένη, αγνοούνται 4.000!

Αδειασε από πρόσφυγες η Ειδομένη! Η επιχείρηση εκκένωσης, που άρχισε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι με τη μεταφορά των τελευταίων περίπου 1.500 προσφύγων -πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες των υπευθύνων-, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, καθώς «αγνοούνται» περίπου 4.000 πρόσφυγες που λέγεται ότι έφυγαν μόνοι τους προς άγνωστη κατεύθυνση για να αποφύγουν την αστυνομική επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να μετακινηθούν και οι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στους άτυπους καταυλισμούς που υπάρχουν στο βενζινάδικο στο Πολύκαστρο και στον πρώην ξενοδοχείο «ΧΑΡΑ», όπου υπολογίζονται περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες.
Με την αποχώρηση και των τελευταίων προσφύγων από την Ειδομένη, συνεργεία καθάρισαν τον χώρο από τις σκηνές και τα άλλα πράγματα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες, όμως στο σημείο παραμένουν οι μεγάλες σκηνές και τα κοντέινερ των ΜΚΟ που αναμένεται σήμερα να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Στην Ειδομένη μετέβη χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι κάποιοι έφυγαν μόνοι τους, σημείωσε: «Γύρω στους 5.000 μετακινήθηκαν ή βρίσκονται υπό μετακίνηση στους οργανωμένους καταυλισμούς, ένα άλλο μέρος μετακινήθηκε την παραμονή της επιχείρησης – φοβήθηκαν, κακώς, αλλά έτσι ίσως είχαν μάθει».

Η πλειονότητα των προσφύγων μεταφέρθηκε σε κέντρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αντιδρούν φορείς και κάτοικοι.
Σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλος επισημαίνει: «Ξεφυτρώνουν νέοι καταυλισμοί εξαθλιωμένων πια προσφύγων δίπλα σε επιχειρήσεις και κατοικίες, σε χώρους απολύτως ακατάλληλους». Ψήφισμα εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά με αφορμή τη δημιουργία δομής φιλοξενίας σε εργοστάσιο, ενώ χθες βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου για να γίνει ενημέρωση για τη δομή που έγινε στο παλιό κτίριο της Softex.

Φανή Χαρίση

Ανοιξε η γραμμή του ΟΣΕ, στα 6.000€ η ζημιά

Δοκιμαστικό δρομολόγιο πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι τρένο του ΟΣΕ από την Ειδομένη προς τα Σκόπια, καθώς απομακρύνθηκαν όλοι οι πρόσφυγες και έπρεπε να γίνει έλεγχος της γραμμής. Η διέλευση του τρένου συνοδεύτηκε και από άνοιγμα του περιβόητου φράχτη και της καγκελόπορτας που είχαν τοποθετήσει οι Σκοπιανοί στο σημείο των συνόρων.

Οι διαμετακομιστικές εταιρίες περίμεναν πώς και πώς τη σημερινή ημέρα, καθώς στις 66 ημέρες που παρέμεινε κλειστή η γραμμή εξαιτίας της κατάληψης των προσφύγων υπέστησαν, όπως αναφέρουν, ζημιά περίπου 6.000.000 ευρώ. Την ίδια ώρα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιτίας του αποκλεισμού της γραμμής μετρά ήδη ζημιές 2.500.000 ευρώ, όταν το 2015 τα κέρδη της ήταν 2.750.000 ευρώ.
«Αρχίζουν επιτέλους τα δρομολόγια» ανέφερε στη «δημοκρατία» ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμετακομιστικών Εταιριών Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα