Το ΣτΕ θα δώσει λύση για τον ΦΠΑ στα νησιά

Ολο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (με πρώτο τον πρόεδρο της Βουλής) τάσσονται υπέρ της γραμμής Καμμένου

Την ώρα που από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι υποστηρικτές της θέσης που είχε εκφράσει ο Πάνος Καμμένος, ότι, δηλαδή, είναι αντισυνταγματική η απαίτηση των δανειστών. Χθες, υπέρ της άποψης Καμμένου τάχθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά προβληματικό μέτρο, που αγγίζει τα άρια της αντισυνταγματικότητας.

Αντισυνταγματικό

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Η. Καματερός, που στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου υποστήριξε με τη σειρά του (παρόλο που το ψήφισε!) ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματικό μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Ο κ. Καματερός, μάλιστα, πρόσθεσε ότι, αν γίνουν κινητοποιήσεις, θα τις στηρίξει! Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει πίσω το μέτρο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή τόσο για το θέμα των ειδικών μισθολογίων όσο και για το θέμα του ΦΠΑ, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα που θα τα εγκρίνουν και οι δανειστές.
Σκληρή κριτική άσκησε η αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού, όταν ψηφίζουν αυτά που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικά».

Πάντως το πιθανότερο είναι τον γόρδιο δεσμό να κόψει το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει επί της ουσίας εάν είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στο κοινοτικό δίκαιο όχι μόνο η ρύθμιση του ν. 4336, αλλά και η υπουργική απόφαση που προσδιόρισε την έναρξη εφαρμογής της αυξημένης φορολογίας. Το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει ο νομικός σύμβουλος του κράτους που θα πρέπει να κληθεί στην εκδίκαση της υπόθεσης. Αν, πάντως, κριθεί αντισυνταγματική η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, θα δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα τρύπα της τάξης των 200.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα